Sophie Dahlbäck vann Hela Sverige Bakar 2022: "Overkligt!"

Vem som är vinnaren av "Hela Sverige bakar" 2022 är nu officiellt och vi kan gratulera Sophie Dahlbäck till vinsten. Folk o folk har pratat med henne om tävlingsnerverna och känslan av att få ge ut en egen bakbok.

Sophie Dahlbäck vinnare av Hela Sverige bakar 2022.

Foto: TV4/CMore

Det blev Sophie Dahlbäck från Hjärup i Skåne som kammande hem vinsten i 2022-års "Hela Sverige Bakar".

– Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro att jag skulle stå i finalen. Eftersom det kändes så overkligt hade jag inte heller en tanke på att det kunde vara jag som skulle ta hem alltihop, säger en stolt vinnare när folk o folk pratar med henne.

Det var produktionsteamet bakom "Hela Sverige bakar" som kontaktade Sophie och frågade om hon ville vara med i programmet.

– Det verkar som att de har spioner ute på Instagram säger Sophie Dahlbäck, skrattar och berättar att de haft kontakt även tidigare år.

– Det var overkligt och naturligtvis superkul att bli uttagen, men också väldigt stressande. Jag var osäker på om jag skulle fixa det och veckan innan funderade jag nästan på att ställa in.

Nervositeten trängde sig även på inför varje deltävling. Men när de två programledarna Tina Nordström och Johan Östling sa ”Varsågoda, börja baka” och det var dags att sätta i gång släppte den alltid.

– Då bara körde man, säger hon glatt.

Sophie berättar att sammanhållningen mellan de tävlande var fin och att det var en av de stora behållningarna med att ha tackat ja till programmet samt att få baka tillsammans med likasinnade baknördar.

Hela Sverige bakar-deltagarna 2022.

Foto: TV4/CMore

Gänget som deltog i "Hela Sverige Bakar" 2022.

– Det kändes mer som att vi var ett team än att vi var konkurrenter.

Som så många andra deltagare från tidigare år nämner Sophie tiden som den i särklass största utmaningen.

– Jag var rädd att inte hinna få fram något för juryn att smaka på. Det är väldigt tight med tid samtidigt är huvudet inte är med alls på samma sätt som hemma, så vi gjorde säkert en del dumma saker som tog onödig mycket tid.

Hoppas på bakjobb i framtiden

TV-inspelningarna ägde rum i juni och Sophie har varit tvungen att hålla utgången hemlig under hela hösten och har fortsatt med sina studier i Inköp och Supply Management på yrkeskola i Malmö som om ingenting hänt. Hon medger att äventyret har gett mersmak och att passionen för bakning är ännu starkare än innan, och att det finns en viss förhoppning om att det leder till en chans att kunna arbeta med bakning i någon form i framtiden.

– Det hade varit fantastiskt roligt i så fall. Men jag vet inte exakt med vad. Just nu har jag praktik och är på min drömpraktikplats på KåKå i Lomma. De säljer massor av bakprodukter, så jag känner igen mycket av deras sortiment, säger Sophie.

Hur föddes bakintresset?

– Jag har alltid varit estetiskt lagd och tyckt om att pyssla och rita. Jag gick estetiska programmet Bild och form på gymnasiet, men efteråt fortsatte jag inte att rita och måla. Några år senare började jag baka och fick ut min kreativitet där i stället.

Det här med estetiken är för Sophie en stor del av bakningen. Självklart vill hon att det smakar gott, men hon är också noga med att bakverken blir vackra att se på.

– Jag är kreativ och envis när det gäller utförandet. Funkar det inte så fortsätter jag tills det går.

Sophie Dahlbäck i en tävling i Hela Sverige Bakar 2022.

Foto: TV4/CMore

Sophie Dahlbäck i en av tävlingarna i "Hela Sverige Bakar" i TV4.

I näst sista avsnittet av programserien får vi tittare se ett smakprov på när perfektionisten i Sophie inte vill ge upp. Uppgiften är att skapa nejlikor i marsipan som ska se ut på ett visst sätt och godkännas av domarna innan de tävlande kan gå vidare till nästa delmoment. Sophie kämpar envist på tills hon får en uppmaning av Johans Sörberg att avsluta arbetet och låta dem titta på vad hon åstadkommit dittills. ”Det är vi som bedömer om de är godkända, inte du.” säger han bestämt. Och mycket riktigt, hennes blommor får godkänt trots att Sophie själv inte är riktigt nöjd.

Moussetårtor och praliner

När Sophie själv får bestämma står tårtor, gärna moussetårtor, högt bland favoriterna. Småkakor och praliner är också något som hon har börjat baka en hel del den senaste tiden.

– I pralinerna ingår det mycket skapande eftersom man sprejar och målar mönster i formen innan den fylls.

Det inledande kapitlet i Sophies sprillans nya bakbok handlar om just praliner. Hon har skapat en liten pralinskola där läsarna får en hel del handfasta råd och tips hur så att de kan skapa både vackra och goda små läckerbitar. Precis som tidigare är vinsten i "Hela Sverige Bakar" ett bakbokskontrakt och i samband med att finalen visas i tv släpper Sophie nu boken ”Baka med Sophie” på Bonnier Fakta.

– Det känns overkligt att ha gjort en egen bakbok – det trodde jag aldrig. Den kom hem i brevlådan i förrgår och jag är jättenöjd.

Vad kan de som köper boken förvänta sig?

– Jag har samlat mina favoritreceptet och det finns något för alla smaker. Jag vill att man ska våga pröva baka sådant som kanske ser mer avancerat ut än vad de faktiskt är, våga utmana sig själv. Bara att hälla en mousse i ett fint glas eller gjuta en panna cotta i en silikonform kan höja en annars ganska enkel dessert. 

Vad tycker du är det svåraste att få till i bakväg?

– Det som dyker upp först i mitt huvud är macarons. Jag tycker det är lite från gång till gång som jag lyckas få till dem. Trots samma smet kan den ena plåten bli perfekt medan den andra inte blir bra alls. 

Har du något tips på bakverk som man kan smaksätta med någon spritdryck?

– I boken har jag ett recept på en tiramisutårta. Bottnarna penslas med en kaffeblandning på kaffe och florsocker och själva tårtan är spacklad med en cream cheese-grädde med Amaretto i. Så gott! Vill man ha extra Amarettosmak kan man även hälla lite av likören i kaffe- och florsockerblandningen. 

Har du några favoritredskap när det gäller bakning?

– Jag tycker om vågen, och även slickepott och spritstyllar vill jag inte vara utan.

Du hittar recept ur "baka med Sophie" på Gammelmormor Annys lätta pepparkakor här!

Fakta

  • Namn: Sophie Dahlbäck.

  • Ålder: 35 år.

  • Bor: Hjärup.

  • Familj: Sambon Glenn samt sonen Melker, 7 år.

  • Aktuell med: Vinnare av hela Sverige Bakar 2022.

  • Bok: "Baka med Sophie" som ges ut av Bonnier Fakta. Boken släpps i december 2022.

  • Instagramkonto: @bakamedsophie.

Av: Åsa Larsson

08.12.2022