Tareq Taylor släpper kokbok fullspäckad med härliga gryträtter.

Tareq Taylor är kanske Sveriges mest upptagne man. Han medverkar i flera tv-program, ska vara årets julvärd och har precis släppt sin andra kokbok för i år, fylld med härliga grytrecept.

Tareq Taylor på matmarknad

Sveriges kanske mest upptagne man,Tareq Taylor, släpper ny kokbok – sin andra för i år. I ”Middag i en gryta” finns det massor av härliga recept på smakrika grytor samt tillbehör och desserter.

I inledningen till det första avsnittet i SVT:s nya programserie Bäst i köket presenterade stjärnkocken Niklas Ekstedt sin programledarkollega Tareq Taylor som ”Sveriges mest upptagne man, undantaget stadsministern”. Och det ligger en hel del sanning i det påståendet. Enbart under det senaste året har vi sett Tareq Taylor i många olika sammanhang.

På Kristallengalan i september blev han utnämnd till Årets tv-personlighet. Samtidigt kammade vårens programserie Tareq Taylors Matresa hem priset för Årets livsstilsprogram. I september var han tillsammans med Tea Malmegård programledare för Årets kock – SM i professionell matlagning och blir årets julvärd i SVT på självaste julafton. 

Nu är den populäre kocken aktuell med sin andra kokbok för i år. 2 november släpptes Middag i en gryta medan Tareq Taylors matresa: med rätter från Jerusalem och min familj gavs ut i maj.

Tareq Taylor med pappa och bror i öken

Om mustiga grytor och gjutjärnsgrytor 

När Tareq växte upp lagade morfar, som var från Storbritannien, ofta härliga gryträtter och ibland serverade han även chicken tikka masala som egentligen är ett brittiskt kycklingrecept med indiska smaker (recept finns i boken). Hans palestinska pappa lagade lammätter med Mellanösterns alla kryddor och hos mamma sattes det fram sjömansbiff, kalops och annan husmanskost samt även bön- och linsgrytor på bordet.

– Själv har jag genom åren lagat en massa klassiska svenska, franska och italienska grytor till middagar med släkt och vänner. För att inte tala om alla heta thaigrytor med kokosmjölk, chili, curry och ingefära. I den här boken bjuder jag på detta och lite till, säger Tareq Taylor.

Högrev med blåbär och potatispuré

Middag i en gryta släpptes lagom till att hösten på allvar har sitt intåg i Sverige. Den innehåller allt ifrån vegetariska-, fisk- och skaldjursgrytor till fågel och kött. Här finns också avsnitt med tillbehör som olika röror, krutonger, majonnäs och smaksatta oljor samt efterrätter och bröd.

– En röra, en kryddblandning eller en god smaksatt olja kan göra mycket för helheten i en rätt. Majonnäs eller aioli till fiskgrytan är ett måste, liksom den picklade rödlöken till chilin. En italiensk gremolata är perfekt att toppa grytor och olika pastarätter med, för både smakens och ögats skull, säger han. 

En riktigt god gryta kräver, enligt Tareq, inte bara fina råvaror och ingredienser – man behöver också en bra gryta eller kastrull. I boken finns ett helt kapitel om olika grytor där Tareq beskriver för och nackdelar med emaljerad och oemaljerad gjutjärnsgryta, grytor med teflonbeläggning eller sådana i aluminium. 

Där finns också generella tips om tillagningen – varför det blir godare av att bryna köttet, mängd och olika varianter på vätskor som passar fint i grytor, redning och kryddor. Ett bra råd är att slänga i en skivad, rå potatis om grytan är för salt.

Tareq Taylor i kök

Flera tv-program och kokböcker

Tareq är även känd för tv-programmen Trädgårdstider, Go’kväll och Lyckomaten samt Bäst i köket som hade premiär i oktober i SVT. Han vann Kockarnas kamp 2017 samt fick samma år utmärkelsen "Bästa Malmöambassadör". 

Koken har dessutom under sin karriär skrivit flera kokböcker och driver restaurangerna Kockeriet i Malmö samt Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg, tillsammans med Paul Svensson. När pandemin härjade som mest var han en av initiativtagarna och talespersonerna bakom gruppen ”Tillsammans ur krisen”, och verkade för att de skulle få stöd då krognäringen drabbades mycket hårt av coronarestriktionerna.

Tareq Taylor

Om Tareq:

Namn: Tareq Taylor

Ålder: 52 år

Bor: Malmö

Aktuell med: Kokboken Middag i en gryta som ges ut på Bonnier Fakta och som julvärd i SVT.