Tess Medina vann Sveriges mästerkock 2024 - det ska hon göra nu.

Tess Medina – så heter vinnaren av Sveriges Mästerkock 2024. Vi fick en pratstund med Tess och pratade favoritkock, favoritrecept och självklart en hel del om kokboken, "À table med Tess", som kommer ut i handeln den 18 april.

Tess Medina, vinnare av Sveriges Mästerkock 2024.

Foto: Gabriel Liljevall/TV4

Stort grattis! Hur känns det nu?

Tack snälla! Det känns jättekul men finalen var ju den 5 december så det har varit en lite jobbig period när man inte fått berätta för någon. Jag har verkligen sett fram emot finalavsnittet när vi vår fira ordentligt och att boken släpps. Det blir jättespännande!

Den klassiska frågan brukar ju handla om det svåraste momentet i tävlingen, men vad var enklast, där du kände att ”det här är nemas problemas”? – Och hur gick det i den tävlingen?

Det måste nog varit när min lillebror valde att jag skulle laga köttbullar med gräddsås. Där kände jag verkligen att ”Det här fixar jag!”, problemet är ju att man inte vet hur det går för de andra! Men det gick ju superbra och jag gick till kvartsfinal med mina köttbullar.

”À table med Tess” heter vinnarkokboken, berätta lite mer om den.

Grejen är att jag aldrig ens tänkte tanken att jag skulle vinna, jag var helt oförberedd! Själv lagar jag bara mat på känsla och det är ju verkligen en konst att skriva bra recept, så det har varit en liten utmaning. Jag hade december på mig att skriva 43 bra recept och det var helt ärligt lite tight.

À table med Tess - av Tess Medina från Sveriges Mästerkock
À table med Tess lanseras 18 april.

Tävla och vinn boken "À table med tess" här. »

Först var Tess inne på att ta recept från alla sina favoritstäder i världen – men kom fram till att det nog hade blivit lite spretigt och behövts mer tid för research, och kanske även för att besöka platserna igen. Så hon landade i L.A., Stockholm och Paris, de tre städer som hon vuxit upp i.

Det var riktigt roligt att gå tillbaka och väcka liv i en massa gamla härliga matminnen! Jag har också varit väldigt involverad i själva utformningen av kokboken vilket var kul och gör att jag känner att jag kan stå för kokboken och det jag lagat. Tanken med boken är att alla ska kunna laga maten i den och det tror jag att jag lyckades med!

Var hittar du inspiration till din ”vardagliga” matlagning?

Jag har verkligen gjort det till en sport att utgå från det jag har hemma. När jag handlar har jag valt att gå på råvaror i säsong! Dels är det billigare, dels gott just eftersom det är i säsong. Jag tycker det blir väldigt mycket roligare när man inte har planerat allt. Lite som ett spel från dag till dag där man utmanar sig själv.

Av de tre ”köken” i boken – är det något som du är mer förtjust i?

Det franska köket skulle jag säga, men som sagt blir det mycket utifrån vad jag har hemma. Jag tar det som finns och kompletterar och det kan ju bli vad som helst. Gärna soppan från L.A. som finns i kokboken, men har jag gäster blir det nog oftast ganska franskt.

Tess Medina med moules, paj och vitt vin.

Foto: Eva Hildén

Efter finalen i december har Tess Medina månaden ut på sig att få ihop recepten till sin kokbok.

Vad dricker du helst till mat?

Jag är, tyvärr, fullkomligt beroende av coca cola zero. Dricker jag vin blir det oftast franska viner och det är rött vin jag är mest förtjust i! I augusti ska jag påbörja en sommelierutbildning och ser verkligen fram emot att bli bättre på att matcha mat och vin.

Nu har du själv tagit klivet mot att bli ”kändiskock” – har du någon favoritkock som du ser upp till?

Jag ÄLSKAR Nigella! Vilken karriär hon har gjort. Hon har nånting speciellt, är jäkligt cool och har gjort matlagning till nånting kul och sexigt! Det tycker jag är härligt och gör att man kommer bort lite från det vardagligt tråkiga som många upplever med matlagning.

Det slängs otroligt mycket mat. Har du något tips på hur man kan minska svinnet?

Generellt tycker jag att folk är lite väl petiga när det kommer till att ansa och skära grönsaker, att allt ska bort! Det är väldigt mycket på en grönsak som du faktiskt kan äta. När man hackar lök till exempel – hacka då hela vägen in till roten genom att vända löken några gånger. Jag har vänner som ”svinnar” jättemycket lök för att de inte orkar hacka ordentligt.

Ett annat löktips från Tess är om du har steklök som ska skalas, det är ju rätt pilligt: Häll på kokande vatten och låt stå i en minut så är det lätt att pilla bort skalet sen.

Vilket är ditt favoritrecept i kokboken?

Oj vilken svår fråga…oj! Men jag älskar ju moules, och råraka älskar jag också!

Vilket minne tar du med dig från programmet?

Att filéa fisk, det var det värsta! Jag hade ingen aning om vad jag skulle laga och mitt fokus var bara att få ut två hyfsade filéer. Men det gick bra till slut!

Deltagarna i Sveriges Mästerkock 2024.

Foto: Gabriel Liljevall/TV4

Alla deltagare i Sveriges Mästerkock 2024.

Och vad händer nu – vad har du för planer framåt?

Först funderade jag på att öppna ett kafé, men de tankarna har lagt sig. Nu tar jag det lite lugnt och ser vad som kommer komma till mig. Jag vill verkligen skriva en kokbok till, en som får ta lite tid. Gärna med inspiration från Paris.

När "À Table med Tess" lanseras är jag inbokad på två signeringar. Eftersom jag kommer från Bromma bad jag om att få signera i Äppelvikens bokhandel, så dit får man gärna komma och köpa boken den 20 april! Sen blir det NK:s bokhandel den 28 april. Och därefter får vi se vad som händer.

Vill du lära känna Tess lite närmare finns hon på Instagram med kontot @foodiebytess.

Det är ett väldigt personligt konto där man får ta del av min vardag. Jag försöker ”catch the moment” kring det jag gör i livet. Jag är ganska prestigelös och det känns som att folk uppskattar att det är min vardag man får ta del av.

Text: Lisa Heino

18.04.2024