TV-profilen Lotta Lundgren om varför hon blivit sommelier.

Lotta Lundgren är nybliven sommelier och vi har fått en pratstund med henne om resan dit och hennes relation till vin.

TV-profilen och nyblivna sommelieren Lotta Lundgren

Lotta, du är nybliven sommelier. Grattis! Vi börjar med den klassiska sportfrågan Hur känns det?

- Tack, det känns kul och lite tomt, jag saknar heldagsföreläsningarna. Och nu när jag inte längre kan skylla på att jag pluggar så måste jag antagligen börja låtsas att jag försöker ta körkort igen.

Vad gör en sommelier?

- Jag vet inte riktigt men jag tror att vi ska föreställa levande vinlexikon med extra känsliga näsor. Vissa rekommenderar vin på restaurang, andra jobbar på vinhus och några sitter antagligen bara hemma och fyllnar till på ett extra initierat sätt.

Hur kom det sig att du bestämde dig för att förkovra dig i dryckens värld? Finns det ett avgörande vinögonblick när du insåg att du måste bli sommelier?

- För något år sen var jag och Nour El Refai på en liten ö i Skottland för att göra ett jobb tillsammans. Jag skulle laga mat till tjugo personer och Nour skulle hålla en whiskyprovning för samma gäng. Det fanns ingen affär på ön så jag fick släpa med mig en stor väska med råvaror. När vi kom fram så visade det sig att ugnen i den flotta lodgen var en attrapp så jag var tvungen att springa fram och tillbaka mellan vårt hus och den närmsta puben med mina kastruller, i full storm, vi var som sagt på Skottland. När det var Nours tur att jobba gick hon lugnt och avspänt ut i biblioteket, hämtade fem flaskor whisky ur ett skåp och ställde fram lite glas. Då fattade jag att det här med att laga mat var värsta loosergiget jämfört med det hon höll på med.

Vad har varit roligast och mest utmanande med utbildningen?

- Provningarna var bara roliga men jag blev ganska tagen av hur mycket pluggande som krävdes. Och jag har ändå läshuvud utöver det vanliga.

Vad hoppas du på att den här titeln ska leda till framöver?

- Jag har sällan någon framåtriktad tanke med det jag gör, jag gör det jag tycker är kul just nu. Jag har precis börjat hålla provningar som bara är öppna för kvinnor och de har visat sig bli väldigt roliga. Inget ont om män (som vi ju alla älskar och respekterar) men de har en tendens att ta lite för stor plats i sådana här sammanhang. Blindprovning är ingen tävling, det är en lekfull, intuitiv och komplentativ övning, och det blir svårare att lita på sina egna intryck och associationer när grannen sörplar extra högt och gubbgissar sig igenom hela flighten.

Är det okej att dricka vin under tiden man lagar mat?

- Allt är okej i min värld, det är lite mitt signum faktiskt.

Vad är nästa steg i din sommelier-karriär?

- Jag håller inte på med karriär, att klösa sig fram till olika mål är det tråkigaste jag vet. Det är mycket roligare att vara öppen för lite vad som helst.

FEM SNABBA OM DRYCK

Vin hemma eller på restaurang?

- Totte Steneby har godare viner på Portal än jag har hemma på köksbänken men jag kan ju inte vara där hela tiden.

Nya eller Gamla världen?

- Under pistolhot så säger jag väl Gamla världen. Men jag tror att uppdelningen i Nya och Gamla världen kommer kännas helt irrelevant om några år.

Vitt eller rött?

- Båda. Men ibland tycker jag att vita viner är lite roligare för huvudet och att de röda träffar hårdare i hjärtat.

Whisky eller whiskey (bourbon)?

- Bourbon.

Ekat eller oekat?

- Gärna ek, tack.

TV-profilen och nyblivna sommelieren Lotta Lundgren

FAKTARUTAN

Namn: Lotta Lundgren.Familj: En man, sex barn.Bor: Midsommarkransen och MörköLagar ofta: Mexikanskt, japanskt, koreanskt och kinesiskt.Stressar av med: Städning.Äter gärna på måndag: Huevos rancheros.Äter gärna på helgen: Ramen.Favoritvin: Hopplös fråga. Men jag beställde ett gäng 2011 Schubert, Marions Vineyard i födelsedagspresent till mig själv.Favoritkrog i Sverige: Jag kommer i ärlighetens namn inte ut så ofta.Dricker i en bar: Sauvignon Blanc.Bästa dryckesminnet: Två vita och en brun på Kvarnen när vi spelade in Historieätarna i 1930-talet.Detta vet vi inte om dig: Massor. Jag är ganska hemlig av mig.Framtidsplaner: Lyssna på radio och laga lite mat.

Bilder:Leopardbilden på Lotta Lundgren: Fotograf Maria Wretblad Jaktbilden på Lotta Lundgren: Fotograf Mikael Grennard

Lotta Lundgren väljer gärna ett glas Sauvignon Blanc i baren. Vårt tips:

Chateau Ste Michelle Chardonnay

139,00 kr


Fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, smör, valnötter, vanilj, kardemumma och mango. Serveras vid 10-12°C till smakrika rätter av fisk eller ljust kött.