2 annorlunda nyheter från Xavier Vignon.

Nu lanseras två riktigt spännande nyheter från den innovativa vinmakaren Xavier Vigon. En unik vit Chateauneuf-du Pape som är baserad på nästan uteslutande blå druvor och ett läckert orangevin från druvorna viognier och vermentino.

Två nya viner från Xavier Vignon.

Almutia - unik tillverkningsmetod

Almutia är det första i sitt slag i vinområdet Chateauneuf-du-Pape. Ett helt unikt vitt vin som är baserat på 70 procent blå druvor. Det är grenache noir (40%), syrah (20%), och mourvèdre (10%). Detta kompletteras med grenache gris (10%) som har rosafärgat skal, och de gröna druvorna: roussanne och grenache blanc som står för 10 procent vardera.

De blå druvorna skördas en månad tidigare än normalt för rödvinsproduktion. Druvorna pressas försiktigt och skalen avlägsnas omedelbart för att få en ofärgad must. Vinet jäser och lagras i rostfria ståltankar.

Namnet kommer från det katolska värdighetsplagget som har det latinska namnet almutia. Det är ett poncholiknande plagg i rött eller mörka färger och hängs över den vita prästdräkten. Vinet har också undernamnet "Clair-obscur" som betyder "ljust-mörkt" och syftar också på detta vita vin som görs av mörka druvor.

Blandade årgångar = komplexitet och balans

Xavier Vignon arbetar ofta med att blanda olika årgångar för att skapa balans och komplexitet. Någon som är ovanligt vad det gäller exklusiva viner utanför Champagne. Enligt Xavier är det även ett sätt att anpassa sig till klimatförändringarna. Basen i detta vin är årgång 2016 som blandas med 2018 som ger syra och fräschör samt 2020 och 2021 som tillför fruktighet och textur.

Höga poäng av Michel Jamais

Vinet har fått fina 92 poäng av Michel Jamais i Vinlegender.se och han beskriver vinet på följande sätt:

"Doften är medelstor och elegant fruktig i en minst sagt ovanligt sval stil för ett vin från Châteauneuf-du-Pape, men man noterar ändå en liten blommighet och en viss gul stenfrukt samt en nyans av gula äpplen. Smaken är precis lika elegant och också den oväntat frisk med en upplyftande syra som är ganska unik för vita viner från södra Rhône. Det är riktigt gott att njuta av redan idag, gärna serverat vid cirka tio till tolv grader i glas med medelstor kupa för att lyfta lite mer textur och längd i smaken. Drick vinet inom de kommande fem-sex åren.

Xavier Vignon ALMUTIA Chateauneuf-du Pape Blanc

389,00 kr


Xavier Vignon ALMUTIA har en nyanserad doft med inslag av päron, äpple, citrus samt en fläkt av mineral och gul melon. Smaken är torr och frisk med fina toner av nektarin, citron, stendamm, lime samt ett stråk av citruszest och croissant. Smaken som är lång har även en viss fetma i texturen.

Välgjort orangevin av viognier och vermentino

Orangevin är ett vin på gröna druvor som tillverkas som ett rött vin, vilket innebär att skalen är med under jäsningen. Skalkontakten kan vara några få dagar upp till flera månader. Resultatet blir ett vin med en färg som varierar från mörkt gul till en djup orange färg.

Xavier Vignons orangevin görs på 50 procent viognier och 50 procent vermentino. Viognier-druvorna växer i kalkrika vingårdar som ligger över 300 meter över havet. Druvorna jäser sedan med skalen i glasglober av borosilicat-glas där de macererar under 20 månader. En del vermentino-druvor jäser och lagras i glasglober, medan de andra lagras i Xavier Vignons Vinarium (små ekfat som lagras i större ekståndare fyllda med vin). Båda druvorna genomgår spontan malolaktisk jäsning och vinet buteljeras utan filtrering.

Användbart vin vid det dukade bordet

Xavier Vignon Vin Orange har en nyanserad och spännande doft med inslag av torkade aprikoser, kryddor, nötmazarin samt en fläkt av hjortron och torkade blommor. Smaken är torr och frisk, med sedvanlig strävhet och fina toner av nötter, torkade aprikoser, kryddor och apelsinzest.

Vinet passar väldigt fint till krämiga ostar och charkuterier eller till kraftiga fiskrätter och lätta kötträtter på ljust kött eller fågel. Prova gärna grillad camembert med aprikoser och valnötter:

  1. Grovhacka 7–8 ekologiska aprikoser, fräs dom i lite smör och låt dem sjuda i cirka en halv deciliter av orangevinet till det helt kokat in och smaksätt med lite pressad citron.

  2. Ta en liten camembert petit (där hela osten brukar väga 100–150 gram) och grilla i en grillpanna eller värm i ugnen.

  3. Lägg den varma osten på en skiva pumpernickel och strö aprikoserna över samt smörfrästa valnötter.

Om du vill prova vinet till en varmrätt, prova denna anrättning som är framtagen för att passa ett annat välgjort orangevin från Domaine Jones.

Xavier Vignon Vin Orange

159,00 kr


Xavier Vignon Vin Orange har en nyanserad och spännande doft med inslag av torkade aprikoser, kryddor, nötmazarin samt en fläkt av hjortron och torkade blommor. Smaken är torr och frisk, med sedvanlig strävhet och fina toner av, nötter, torkade aprikoser, kryddor och apelsinzest.

Xavier Vignon i Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon


Xavier Vignon är specialiserad på södra Rhônedalen och är mest kända för sina viner från Châteauneuf-du-Pape.

Läs mer »