Ny rosé från Piemonte matchar svenska sommarsmaker.

Nu under försommaren lanserar vi ett fräscht rosévin från Luigi di Grasso på druvan nebbiolo. Det fruktiga vinet passar utmärkt till sommarens middagar i form av grillad fisk och skaldjur, härliga sallader men även som sällskapsvin.

Luigi di Grasso Langhe Rosato

Lagom till perioden mellan hägg och syren lanserar vi Luigi di Grasso Langhe Rosato. Ett rosévin skapat på den blå druvan nebbiolo från kvalitetsområdet Piemonte i nordvästra Italien. Med kort skalkontakt vid vinframställningen får man en frisk och fruktig italiensk rosato med inslag av aprikos, röda bär, grapefrukt och en fläkt av blommor. Samtliga viner i Luigi di Grasso serien speglar med själ och hjärta vinregionen Piemonte. Bland de böljande kullarna skapas viner som eftertraktas av vinkännare från hela världen. Lagom till den svenska sommaren lanseras Luigi di Grasso Langhe Rosato. Vinet är gjort på nebbiolo, druvan bakom de erkända vinerna från Barolo och Barbaresco. - Majoriteten av vinerna som görs på nebbiolo är röda kvalitetsviner och därför känns det extra roligt att lansera ett ambitiöst och högkvalitativt rosévin. Piemonte är känt för sin goda mat och inte minst för sina fina viner, som många anser vara landet bästa. Luigi di Grasso Langhe Rosato kommer från kullarna som ligger norr och söder om staden Alba, som även är känd för sin tryffel. Här är det ovanligt kalkrika jordar som ger lättare och friskare nebbiolo som gör sig perfekt som rosato, säger Anna Rönnlund, brand manager, på Anora.

Smaker från Piemonte matchas med svensk sommar

Luigi di Grassos Langhe Rosato har en ljust rosa kulör och en inbjudande doft och smak med inslag av aprikos, röda bär, grapefrukt och en fläkt av blommor. Luigi di Grasso Langhe Rosato passar mycket bra till svenska sommarsmaker, picknicksalladen i parken eller sommarmiddagar med grillad fisk och skaldjur, grillad kyckling i en ljummen sallad, grillade grönsaker eller vegetariska rätter.

Rosaton är en perfekt matkompis men passar lika bra som sommarens terrassvin med tilltugg som ost, chark, oliver och salta chips.

En serie på fyra viner

Idag består serien av viner från Luigi di Grasso av fyra viner där Langhe Rosato är det senaste tillskottet. Det geografiska läget tillsammans med Piemontes terroir är det som präglar vinerna från Piemonte mest. Här skapas viner som tydligt berättar om sitt ursprung. Alla viner från Luigi di Grasso finns i Systembolagets beställningssortiment.