Toppviner från Damilano - prestigeproducent i Piemonte.

Det är med stor glädje vi presenterar producenten Damilano, som har sitt säte i Barolo och klassas som en av de förnämaste i området. Nu lanseras 7 av deras viner i Systembolagets beställningssortiment.

Sju viner från Damilano i Piemonte.

Anrik producent med förstklassiga vingårdar i Barolo

Giuseppe Borgogno grundade firman redan 1890 varefter hans svärson Giacomo Damilano vidareutvecklade vingårdarna och produktionen. Sedan 1997 driver Giacomo´s barnbarn, Guido, Mario och Paolo firman som ligger en drygt 1,5 kilometer utanför orten Barolo i riktning mot Alba. De förfogar över 58 hektar vinodlingar.

Egendomens galjonsfigurer är deras vingårdsbetecknade Baroloviner; Cannubi, Brunate, Liste, Cerequio och Raviole. Förutom Barolo producerar man även olika Barbera-viner, Dolcetto, Moscato d'Asti och mousserande viner enligt den traditionella metoden.

Prisbelönt egendom med höga poäng

Det är ingen tvekan om att Damilano är en av de högst klassade egendomarna i Barolo, och deras baroloviner får ideligen mycket höga poäng av internationella vinjournalister. Men deras höga ambitioner och hantverksskicklighet visar sig tydligt även i de lite enklare ursprungen.

Amerikanska Wine Spectator är utan tvekan en av de mest framstående vinmagasinen. Varje år utser redaktörerna de 100 bästa vinerna som de provat under året. I år har man provat 8800 viner och de 100 bästa utifrån kvalitet, prisvärdhet och tillgänglighet platsar på den prestigevärda listan Wine Spectator Top 100 of 2022. På plats 61 finner vi vinet är Damilano Barbera d´Asti 2020. På grund av denna utmärkelse blev vinet snabbt slutsålt, men vi har ett begränsat antal flaskor som vi nu lanserar för 149kr.

Så här beskriver Wine Spectator vinet: ”A rich and sumptuous red, evoking plum, blackberry and boysenberry flavors. Reveals accents of tobacco, almond and spice as this winds down. Lengthy aftertaste”.

Damilano Barbera d´Asti

189,00 kr


Damilano Barbera d'Asti är ett prisvärt vin med doft av körsbär, viol, tranbär, vinbär och en fläkt av kanel. Ett medelfylligt vin med frisk syra och trevlig smaklängd. Passar utmärkt till lättare och medelkraftiga anrättningar med fågel eller kött.

Cannubi - Barolos mest kända vingård

Inom ursprungsområdet Barolo finns det 181 MGA (Menzione Geografiche Aggiuntive), det vill säga enskilda vingårdar med mycket hög potential, och därför får sälja sina viner under vingårdsnamnet. Den mest kända och sannolikt bästa vingården är Cannubi som tillhör kommunen Barolo. Vingården omfattar totalt 15 hektar varav Damilano äger 2 hektar och arrenderar ytterligare 8. Det är ingen tvekan om att detta är familjens flaggskepp och det är en stor upplevelse att prova dessa viner.

Cannubi, vinodling i Piemonte.
Cannubi, den välkända vingården i Piemonte.

Denna omtalade vingård som nämns på etiketter redan 1752 ligger på 280 meters höjd och jordmånen består av kalkrik lera och sand. I Damilanos del är de äldsta vinstockarna mellan 30–50 år gamla och egendomen har en mycket strikt selektion både i vingården och i vineriet. Den temperaturkontrollerade jäsningen pågår upp till cirka 20 dagar varefter vinet får vila 2 år på 40% ny fransk ek. Vinet flasklagras sedan i minst 12 månader.

Damilano Barolo Cannubi 2018

999,00 kr


Damilano Barolo Cannubi 2018 har en mycket nyanserad doft med inslag av röda frukter och en fläkt av kakao och torkade örter. Vinet har stadiga tanniner som brukligt, men de har en finkornig struktur som balanseras väl av vinets koncentration och smakrikedom.

Damilano Barolo Cannubi 2017

999,00 kr


Damilano Barolo Cannubi 2017 har en mycket intensiv och nyanserad doft med inslag av rosenblad, körsbär, plommon, tobak, ceder, lakrits och kakao. I eftersmaken finner man toner av torkade körsbär, rosor, viol, tobak, lakrits och ett stråk av nypon och tjärad brygga.

Barolo Lecinquevigne - komplex blandning från olika vingårdar

Lecinquevigne är en blandning av Nebbiolo-druvor från 5 olika kommuner; Barolo, Verduno, Grinzane Cavour, La Morra och Novello. Jäsningen genomförs i rostfria ståltankar för att sedan lagras i stora ekståndare under 12 månader, sedan följer flasklagring i 12 månader innan vinet lanseras.

Genom att druvorna kommer från olika delar av Barolo med olika förutsättningar vad det gäller jordmån och mikroklimat får man en mycket härlig nyansrikedom i vinerna.

Damilano Barolo Lecinquevigne 2018

479,00 kr


Damilano Barolo Lecinquevigne 2018 har en djup och nyanserad doft med inslag av körsbär, kanel och piptobak och höstlöv. Smaken är rik med stadiga tanniner och i den intensiva eftersmaken finner man både körsbär, viol, svart te samt ett stråk av nötter.

Druvan arneis - en besvärlig rackare

Arneis är en grön druva som ett tag nästan var på väg att försvinna från Piemonte. Men den har nu fått en renässans där intresse och försäljning av vinerna ökar. På den lokala dialekten i Piemonte betyder arneis ”svår, besvärlig typ, en rackare”. Detta namn har den fått på grund av att den är ganska svårodlad.

Men att Damilano bemästrar denna druva till fullo både vad det gäller odling och framställning är det ingen tvekan om.

Damilano Langhe Arneis

169,00 kr


Damilano Langhe Arneis har en fräsch doft med inslag av persika, päron, mandel, mandelblom och citrus. Smaken är torr med fina toner av päron, persika, mandel, citrus och honungsmelon.

Prisvärd Nebbiolo från Langhe

Druvsorten nebbiolo nämns redan i skrift 1266 och den har troligen sitt ursprung i Piemonte eller Valtellina som ligger i Lombardiet. Trots att nebbiolo bara står för 8% av vinodlingarna i Piemonte är det ingen tvekan om att druvan är kungen av Piemonte. Den mest kända adressen för druvan är Barolo och Barbaresco. I DOC Langhe finner man ofta välgjorda viner till ett fördelaktigt pris. Det visar sig tydligt när man provar Damilanos Langhe Nebbiolo Marghe.

Damilano Langhe Nebbiolo Marghe

209,00 kr


Damilano Nebbiolo Marghe har en nyanserad doft med inslag av rosenblad, viol, röda frukter och bär samt ett stråk sommarvarm asfalt. Vinet har stadiga men sandiga tanniner och en bra intensitet i smaken som för tankarna till röda frukter, rosenblad, nypon, kryddor och viol.

Damilano ett ypperligt besöksmål

Som vinturist är Damilanos vinegendom ett ypperligt besöksmål. Vinegendomen ligger mycket vackert och här finns en vinbutik med mycket intressant arkitektur. Man inhyser även Massimo Camaia som är en restaurang med stjärna i Guide Michelin.