Aphelele Mvamva ska praktisera på Drostdy-Hof.

21-åriga Aphelele Mvamva växte upp i en kåkstad i Sydafrika och har nu valts ut till en praktikplats hos vinproducenten Drostdy-Hof.

Drostdy-Hofs vinnare av praktikplats Aphelele Mvamva

21-åriga Aphelele Mvamva har vuxit upp i en kåkstad i Sydafrika. Hennes dröm är att i framtiden starta ett eget företag. Nu har hon valts ut till en eftertraktad praktikplats hos vinproducenten Drostdy-Hof, där hon kommer att få erfarenhet från företagets alla funktioner samt besöka Sverige, som är en av producentens viktigaste exportmarknader.

Det är en stekhet dag i Västra Kapprovinsen i Sydafrika. I en jättestor tältliknande lokal i utkanten av Stellenbosch befinner sig ett femtiotal sprudlande glada elever i 20-årsåldern, klädda i traditionsenliga examensdräkter med tillhörande hattar. Bland de inbjudna finns elevernas förväntansfulla familjer uppklädda i sina allra finaste festkläder och med den ena frisyren vackrare är den andra. Det är en stor dag och stoltheten som avspeglas i deras ögon når inga gränser.

Det är examensdag för 2019-års elever från Pinotage Youth Development Academy (PYDA). PYDA är en skola för mindre bemedlade elever vars syfte är att förbereda dem för en karriär inom vin- och turistsektorn samt närliggande branscher. Eleverna som har tagits ut till den åtråvärda utbildningen har fått en stor chans att kunna förändra sina liv och göra lyckade karriärer. Skolans sponsras bland annat av vinproducenten Drostdy-Hof, som ett led i företagets sociala satsning i Sydafrika.

Utnämning av Drostdy Hof’s praktikant

I dag ska också Liezl Dippenaar, Drostdy-Hof’s internationella marknadsföringsrepresentant, presentera vem av de unga, kvinnliga studenterna som har valts ut till Drostdy-Hof’s exceptionella praktikprogram. 

Under 2020 kommer en student att få lära sig från några av de bästa inom Sydafrikas vinindustri. Hon kommer att få insyn i vinodling, vinproduktion, hållbarhet, marknadsföring och konsumenttrender. Under hösten kommer hon också att tillbringa några veckor i Sverige för att få lära sig mer om hur Drostdy-Hof arbetar på en av sina viktigaste exportmarknader.

Rektorn för skolan delar ut diplom och håller ett kort personligt tal till var och en eleverna. Stämningen i lokalen ligger på topp. De stolta föräldrarna kan inte hejda sig – de springer fram till scenen, tjuter av glädje, dansar och sjunger afrikanska sånger. Vi i publiken torkar bort några tårar ur ögonvrårna, rörda av den känslosamma atmosfären.

Drostdy-Hofs vinnare av praktikplats Aphelele Mvamva

Så är det dags. Liezl går upp på scenen och håller ett tal och offentliggör att det är 21-åriga Aphelele Mvamva som i januari 2020 ska börja på den utvecklande praktikantplatsen på Drostdy-Hof i Stellenbosch. 

– Var och en av kandidaterna på kortlistan som vi hade valt ut från PYDA-klassen 2019 var en värdig utmanare på sitt sätt. Det som utmärkte Aphelele, bortsett från hennes gedigna akademiska meriter och goda personliga egenskaper, var hennes driv att lyckas. Hon visar en tydlig aptit för det hårda arbete som krävs för att lära sig så mycket som möjligt på bara ett år. Hon har en enorm energi och vill göra en skillnad i andra människors liv, säger Liezl.

Det går inte att ta miste på glädjeyran som Aphelele känner över den möjlighet som nu har öppnats för henne. Hon intar scenen igen, den här gången för att ta emot blommor och gratulationer från Liezl och resten av teamet från Drostdy-Hof, samt hålla ett tal inför sina skolkamrater.

Aphelele utstrålar energi och uttrycker en form av ramsa eller sång på xhosa, ett av Sydafrikas elva officiella språk. Det låter väldigt speciellt eftersom språket innehåller klickljud. Apheleles klasskamrater tjuter, sjunger och applåderar.

Hur kändes det när du förstod att du hade valts ut till praktikprogrammet?

– Jag blev jätteglad, det kändes överväldigande och jag är så tacksam över att jag får den här möjligheten.

Vad vill du göra i framtiden? 

– Jag vill se mig själv som en framtida affärskvinna och jag vill så småningom starta min egen verksamhet, säger hon direkt efteråt.

Får jobba med de bästa i vinbranschen

Aphelele kommer från Kayamandi, en kåkstad i Stellenbosch. Hon växte upp med sina föräldrar och tre systrar. Det var storasystern Nalo som inspirerade Aphelele att söka sig till vinbranschen. Även hon har tagit examen vid PYDA. 

– Varje gång hon kom hem brukade hon berätta för mig om sådant hon lärde sig på skolan, och jag hjälpte henne till och med ibland att plugga inför proven. Det var då jag förälskade mig i vin.

Liezl Dippenaar och Aphelele Mvamva

folk o folk pratar med Aphelele och Liezl via Skype, när de bara några veckor senare befinner sig på kontoret på Drostdy-Hof. Det är i mitten av januari och hon har precis börjat sin praktik. 

– Aphelele kommer bland annat att få arbeta med personer som Andrea Freeborough, en av Sydafrikas mest prisbelönta vinmakare, Jacques Rossouw ledande specialist inom hållbarhetsfrågor samt Bridgitte Backman, en expert på företags- och lagstiftningsfrågor med ett särskilt intresse för mentorskap för unga och begåvade sydafrikaner, säger Liezl Dippenaar.

Veckan innan starten hade Aphelele varit väldigt nervös och funderat över hur det skulle bli att arbeta på kontoret.

– Men när jag kom hit kändes det jättebra. Alla var så uppmuntrande och Liezl har varit nästan som en mamma för mig, säger hon och skrattar. 

– Jag kommer att ha ett öppet sinne det kommande året och göra mitt bästa. Jag är säker på att den här chansen kommer att öka mina framtida möjligheter för att hitta ett spännande jobb. Dels så att jag kan ta hand om min mamma, men också så att jag kan bli helt självständig, säger hon.

Apheleles pappa gick bort förra året och nu försörjer systrarna mamman. Det ligger djupt rotat i den svarta sydafrikanska kulturen att efter att föräldrarna har hjälpt barnen igenom skolan, är det omvända roller som gäller. När barnen börjar arbeta är det de som tar de hand om föräldrarna.

Aphelele Mvamva i vinodling

Vilket område inom vinbranschen tycker du mest om?

– Jag har alltid haft ett intresse för jordbruk, så vinodling lockar mig. Men sedan blev jag intresserad av marknadsföring också. Och produktionsprocessen, säger hon entusiastiskt.

– Jag är öppen för alla områden, fortsätter hon och skrattar.

– Mitt långsiktiga mål är att starta ett företag i Kayamandi, där jag kommer ifrån. Där råder det hög arbetslöshet och jag tänker, att om jag bara kan anställa en enda person, så kan jag göra skillnad.

Du kommer till Sverige i höst. Vad vet du om Sverige?

– Jag har hört att det kommer att vara kallt och att jag måste ta med mig varma kläder, säger hon och fortsätter.

– Men jag ser fram emot det. Det kommer att bli en fantastisk erfarenhet och jag kommer att arbeta hårt, lovar hon.

Populära viner från Drostdy-Hof:

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

230,00 kr


Drostdy-Hof Chenin Blanc har en lätt till medelfyllig smak med tydliga nyanser av tropisk frukt, lime, mineraler samt en nyanserad grapefruktsbeska i eftersmaken. Passar bra till olika anrättningar av fisk, skaldjur och fågel. Gärna med fräscha och fruktiga tillbehör.

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

249,00 kr


Drostdy-Hof Chardonnay Viognier har en fruktig och aromatisk doft av persika, mandarin och gula äpplen. Torr, medelfyllig smak av nektar, persika, citrus och gula äpplen. Balanserad syra och fruktigt avslut. Passar till olika anrättningar av fisk, skaldjur och fågel.