Camilla Thulin – kreatören bakom sommarens blommiga True Colours Cava-flaska.

Camilla Thulin är en av Sveriges mest kända klädskapare. Nu ligger hon bakom den härligt blommiga designen på True Colours senaste Limited Edition!

Camilla Thulin

Camilla Thulin är en av Sveriges mest kända klädskapare. Hon har en lång, bred repertoar och ligger bland annat bakom såväl Army of Lovers spektakulära scenkläder, som kostymer på många  av landets operor och teatrar samt det egna klädmärket Camilla Thulin med plagg i klassiska snitt och vackra, färgglada mönster. Nu ligger hon bakom den härligt blommiga designen på True Colours nya Limited Edition.

Camilla Thulin är kostymdesigner samt modeskapare med det egna klädmärket Camilla Thulin, som hon startade 1985, direkt efter studierna vid Beckmans Designhögskola. Själv kallar hon sig hellre kreatör än designer.

– Det jag gör i min klädkollektion är väldigt klassiskt och man har sett det förut. Jag använder mig av ganska enkla modeller och tar ett nytt tyg – och så blir det modernt, säger hon aningen ödmjukt.

När hon arbetar med teater eller film är utgångspunkten gamla bilder och därefter lägger hon till, drar bort, använder ett annat tyg eller ändrar på annat sätt.

– Så jag tycker inte att det handlar om design där heller. Jag roddar helt enkelt ihop grejer, säger hon bestämt.

Men under sin långa karriär har Camilla gjort kläder som både sticker ut och provocerar. Hon har bland annat varit med och skapat kläder till bandet Army of Lovers och stod bakom artisternas minst sagt fantasifulla, förföriska kreationer. Under en period utformade hon också uppmärksammade underkläder med korsetter och bygelbehåar för kurviga kvinnor för Miss Mary of Sweden.

Konfektion och scenkläder

I dag står hennes verksamhet på två ben – konfektion och finsömmeri, samt teaterkostymer. Kläderna hon skapar har relativt enkla modeller och tyger i härliga färger och mönster.

– Jag gör plagg för kvinnor som vill ha sin kvinnliga form ifred – både figurnära och lössläppta i färg och läckra mönster. Det är klänningar, toppar, blusar, pennkjolar, kappor eller stora, vackra kjolar till både jätteunga tjejer, tanter, medelålders, pensionärer och flickor. Mina kunder är allt ifrån 15 till 106 år, säger hon och tillägger att det dessutom finns minst tjugo svarta plagg i kollektionen.

I en ateljé på Södermalm skapar hon och fem anställda kollektionerna, teaterkostymer samt unika plagg.

– Vi gör fint damskrädderi också och utformar klänningar till banketter, bröllop och fest.

Senaste stora nobelklänningen var till finansministern Magdalena Andersson år 2017.

– En stor, vacker, ljusblå skapelse med spets och blommor.  

Just nu arbetar teamet med Chinateatern i Stockholm och musikalen En värsting till syster samt komedin Trassel på Krusenstiernska gården i Kalmar. Så småningom ska Camilla ta itu med Funny Girl som sätts upp på Malmö Opera.

– Kostymerna till privatteatrarna tillverkar vi här i ateljén och institutionsteatrarna har egna syateljéer, som jag jobbar tätt tillsammans med.

Vad är det roligaste projektet som du har gjort?

– Jag kan inte välja ut en eller några saker. Jag gör ju roliga saker hela tiden, och jag har gjort mycket tokigt.

Ett drömprojekt är att få göra La Traviata i tid, alltså i mitten av 1800-talets Paris, då handlingen utspelar sig.

En flaska i regnbågsfärgade blommor

Nu är Camilla aktuell med att ha utformat mönstret på sommarens Limited Edition-utgåva av cavan True Colours.

– Jag fick en flaska i present av en väninna för ungefär två år sedan och tyckte om innehållet. Sedan dess har jag ibland köpt den själv. Den är god och det överkomliga priset gör den tillgänglig.

Dessutom delar Camilla de värderingar som ligger bakom cavan.

– Jag har alltid stöttat HBTQ-rörelsen – det har jag gjort sedan jag var liten. Folk ska få vara ifred och vara som de är, oavsett kön, hudfärg eller sexualitet, säger hon bestämt.

Camillas tankar bakom den nya kreationen

Hon berättar om tankarna bakom uppdraget och hur det gick till när hon skapade sin version av den färgglada flaskan.

– Jag visste ganska snabbt hur jag ville att den skulle se ut. Temat för True Colours är klart och tydligt, pengarna går till Regnbågsfonden och den ursprungliga flaskan går i regnbågens färger. Jag har alltså utgått ifrån den – varför lämna ett vinnande koncept? Dessutom tycker jag att konsumenten som gillar innehållet ska kunna känna igen den på hyllan.

Camilla tillsammans med Altias formgivare Alexandra Mellin letade först vackra blommor på nätet, printade dem och därefter klippte och klistrade formgivaren för hand och ordnade blommorna i ett mönster så att de passade ihop och såg snyggt ut.

– Jag tycker att det är kul att göra något annat ibland. Och det har varit roligt att arbeta med nya människor i en ny grupp, säger hon glatt.

Det färdiga resultatet blev olika sorters blommor i varierande färger, placerade i ränder som snurrar runt flaskans kropp.

Som person är hon superpragmatisk, helt osentimental och skönt oneurotisk, enligt henne själv. Hon får saker gjorda och är stabil som person och i humöret.

– Jag är vanligtvis på ganska gott humör, avslutar Camilla Thulin.

Faktaruta

True Colours Cava med design av Camilla Thulin

Namn: Camilla Thulin

Ålder: 58 år

Gör: Kreatör – skapar teaterkostymer, damkläder samt unika, skräddarsydda plagg.

Familj: Sambon Johan Rabaeus, skådespelare, samt hunden Musse, en engelsk staffordshire-bullterrier.

Bor: På Södermalm i Stockholm

Aktuell med: Har skapat mönstret på True Colours Cava Limited Edition som lanseras i juni 2019.

True Colours Cava

111,00 kr


En sprudlande god cava som passar utmärkt till fisk- och skaldjursrätterna, eller varför inte till firandet av examen? 1 kr av varje såld flaska går dessutom till Regnbågsfonden och deras humanitära arbete.