Casal Garcia Rosé – pärlande rosévin från Portugal.

Casal Garcia Rosé är friskt och fruktigt med lite spritsig karaktär och passar perfekt att avnjutas i sällskap med vänner när vårsolen värmer. Finns i Systembolagets beställningssortiment.

Casal Garcia rosévin i glas och i flaska

Casal Garcia Rosé gör sig utomordentligt som sällskapsvin men passar också bra att kombinera med matiga sallader med fisk och kyckling eller plockmat med exempelvis charkuterier och jordgubbar. Doften är intensiv med inslag av hallon, vattenmelon och röda vinbär. Smaken är fruktig med inslag av söta hallon, vattenmelon och apelsin. 

Druvor från nordvästra Portugal 

Casal Garcia Rosé är gjort på druvorna Touriga Nacional, Tinta Roriz och andra lokala druvor, och druvorna kommer bland annat från den välkända välkända vinregionen Vinho Verde DOC som ligger i nordvästra Portugal. Vinregionen är känd för sina lättsamma och friska viner med lätt spritsighet. Klimatet är något svalare och lite regnigare i detta område vilket gör att viner som görs på druvor härifrån får hög fruktsyra, är rika på mineraler och har en relativt låg alkoholhalt.

Casal Garcia Rosé

Det välkända vinvarumärket Casal Garcia står bakom världens mest sålda Vinho Verde. Casal Garcia skapades 1939 när fransmannen Eugène Hélisse blev anställd som vinmakare av ägaren Roberto Guedes på egendomen Quinta da Aveleda i Penafiel, i Portugal. Fransmannens utlovade förbättringar gav resultat och första skörden blev en succé - det lätta, friska och pärlande vinet fick namnet Casal Garcia. Casal Garcia introducerades på den svenska marknaden under mitten av 1970-talet. Sedan dess har det vita Vinho Verde-vinet varit en favorit bland svenska konsumenter, och vinet är en av de bästsäljande portugisiska vita vinerna i Sverige.

Viner från Portugal ökar i popularitet

Försäljningen av portugisiska viner har ökat stadigt i Sverige de senaste åren. En av anledningarna är att Portugal har många spännande vinregioner, och landet producerar ett brett utbud av kvalitetsviner som görs på intressanta inhemska och lokala druvsorter.

Aveleda är ett familjeföretag som grundades 1870 och drivs idag av den femte generationen Guedes. Den vackra egendomen Quinta da Aveleda har anor sen 1600-talet och ligger i orten Penafiel. Vinproducenten har sin bas i vinregionen Vinho Verde men är även aktiv i regionerna Douro, Bairrada och Algarve. Viktiga kärnvärden i företaget är att producera vin på ett hållbart sätt, bevara den biologiska mångfalden samt att ha ett öga för detaljer.