Så blev CHILL OUT ett av svenskarnas mest älskade viner.

De flesta vindrickare har nog smakat eller åtminstone sett CHILL OUT:s boxar på Systembolagets hyllor. Men hur blev detta avslappnade varumärke så populärt i Sverige? Vi har pratat med varumärkesägaren Anna Bastin Löwgren som reder ut.

CHILL OUT tre boxar vin.

De flesta svenskarna i dag känner till varumärket CHILL OUT. Med sina boxar och flaskor har de länge stuckit ut på systembolagshyllan. Och vinet i sig har länge tillhört ett av de mest köpta i landet. Men hur kom egentligen CHILL OUT till, och vad var tanken med vinet från början?

Alla har vi någon gång gått bland hyllorna på Systembolaget och funderat på vad vi ska köpa. Vi har stått och vänt på flaskorna, läst på etiketterna och kollat vilka druvor vinet är gjort på. Vi har kollat noggrant på boxarna, läst om innehåll, ursprung och karaktär. Och vi har med största sannolikhet någon gång stött på den där boxen eller flaskan där det står CHILL OUT med stora bokstäver.

CHILL OUT har ända sedan det lanserades i början av 2000-talet hört till de mest populära på den svenska marknaden. Med sin banbrytande design, format och sitt prisvärda innehåll tog det den svenska marknaden med storm och seglade snabbt upp som en populär favorit i de svenska hemmen.

– Det var Vin & Sprit som skapade varumärket CHILL OUT. De ville skapa ett avslappnat livsstilsvarumärke som skulle tilltala många. Det är imponerande att ett statligt bolag var så pass tidiga och trendkänsliga, berättar Anna Bastin Löwgren som är varumärkesägare för CHILL OUT på Anora, som äger varumärket nu för tiden.

"Okomplicerat, enkelt och tillgängligt"

Det var i början på milleniet som ledande personer i Vin & Sprit valde att lansera ett nytt varumärke. De ville skapa ett vin som var okomplicerat, enkelt och tillgängligt för många.

– Det var banbrytande, det de skapade. Efter bara några år så sålde de flera miljoner liter av sina viner varje år, vilket är imponerande, säger Anna Bastin Löwgren.

20 år senare hör CHILL OUT fortsatt till ett av de absolut mest populära vinerna i landet med flera miljoner liter i volym i Sverige - men det har funnits en hel del utmaningar.

– CHILL OUT var bland de första vinvarumärkena som anspelade på en mer avslappnad livsstil. Det var solnedgångar, sjöar och båtar på boxarna. Det var något helt nytt, att prata om livsstil och inte innehållet, och uppenbarligen fattades det på marknaden. Men mycket har hänt sedan dess och vi har sett hur konkurrensen ökat något enormt.

Två vinmakare på ett vinfält i solnedgången.

Bag-in-box och att följa med i utvecklingen

I början av 2000-talet fanns det inte i närheten av lika många boxviner som det finns i dag. Bag-in-box var i princip något helt nytt som man inte sett förut på den svenska marknaden. Dessutom fanns inte det stora antalet importörer av vin som finns på marknaden nu för tiden.

– Självklart har det funnits stora utmaningar. Det gäller hela tiden att följa med i utvecklingen och se vart marknaden och trenderna är på väg. Jag har arbetat med CHILL OUT i tio år och bara under dessa år har det hunnit hända en hel del. För det första är konkurrensen mycket hårdare på marknaden och bag-in-box står i dag för över hälften av Systembolagets årliga volym av vinförsäljning. Sen handlar det om att de som dricker vin i dag har större kunskap, ett mycket större intresse och vill veta mer om druvor, ursprung och hållbarhet, oavsett i vilket format vinet säljs i. En vinkunnig konsument kan köpa både flaska och bag-in-box utan att det är anmärkningsvärt. Vinet har blivit en del av svenskens vardag på ett helt annat sätt än hur det såg ut för 20 år sedan, fortsätter Anna Bastin Löwgren.

Under en lång tid fanns det endast ett fåtal olika CHILL OUT-produkter på Systembolaget. Det var främst boxvinerna som stack ut och rönte stora framgångar. I dag finns det över 20 olika CHILL OUT-viner på sju marknader och snart tillkommer ytterligare några produkter.

– Vi har sedan starten fokuserat på viner från nya världen. Dessa viner hade en karaktär och profil som passade oss i Sverige på ett väldigt bra sätt. Dessutom var nya världen väldigt populärt för drygt 20 år sedan.

Nyheter från gamla världen

På senare år har det dock tillkommit viner från gamla världen, det vill säga Europa. Nu går det bland annat att hitta CHILL OUT i glasflaska; en siciliansk ekologisk catarratto zibbibo samt en fransk rosé från Pays d´Oc.

– Under pandemin bestämde vi oss för att börja titta lite bredare och även börja producera viner som kommer från Europa. Vi såg att det fanns ett stort intresse för viner från Sicilien, så för oss var det självklart att bredda oss mot våra härliga vinländer i Europa och visa konsumenten på den otroliga mångfalden av viner vi har bara ett stenkast från Norden.

I dag går det att hitta CHILL OUT-viner även i Norge, Finland, Baltikum samt på flygplatser och färjor.

– Sverige har alltid varit den största marknaden. Det var några år senare som CHILL OUT lanserades i Norge och Finland, och även där har vinerna blivit väldigt populära.

Nytt utseende - samma känsla

Inom en snar framtid kommer CHILL OUT presentera en av sina största nyheter i varumärkets historia.

– Jag skulle säga att 2022 verkligen varit CHILL OUT:s år. Vi har varit mer innovativa och lanserat fler viner än vad vi någonsin gjort förut. Och vi har dessutom ytterligare fler nyheter på gång.

Under hösten kommer helt nya förpackningar presenteras för de flesta boxarna och för de flesta flaskorna.

– Vi vill hålla fast vid den röda tråden att vi är ett okomplicerat vin. Vi heter trots allt CHILL OUT och det vill vi leva upp till. Men samtidigt vill vi förmedla att det är seriösa viner man dricker. Det är alltid samma goda vin man hittar i sin favoritprodukt, förutom årgångsförändringen. Vi har till exempel haft en och samma producent under alla år när det kommer till vår chardonnay och vår cabernet sauvignon på box.

Anna Bastin Löwgren menar på att det funnits ett stort tänk på hållbarhet i samband med planeringen av de nya förpackningarna.

– När det kommer till bland annat våra rPET-flaskor så kan vi stolt säga att de är gjorda helt i återvunnen plast. Vi är föregångare när det kommer till hållbara, miljövänliga förpackningar och det vill vi såklart förmedla på ett tydligt sätt på de nya förpackningarna. Konsumenterna i dag är mer medvetna om hållbarhet och vi både tror och hoppas att de ser den här förändringen som något väldigt positivt.

– Det kommer vara ett mer vinöst utseende på den nya förpackningsdesignen. Vi vill gärna visa upp ursprung och associationer från vinvärlden och från regionen som vinet kommer ifrån.

CHILL OUT fortsätter förnya sig

Även om CHILL OUT funnits i över 20 år nu och ända sedan lanseringen hör till några av Sveriges populäraste viner, så finns det stora planer på hur man ska ta ytterligare kliv i sin utveckling.

– Vi har väldigt många idéer på hur vi hela tiden ska utvecklas och lansera nya produkter till länderna som vi är verksamma i. Vi har redan nu planer på nya viner, nya druvor och nya ursprung som vi tidigare inte haft. Vi har i dag så otroligt mycket kontakter i vinvärlden, och det vill så såklart använda oss av när vi utvecklar våra nya CHILL OUT-viner. Vi vill att konsumenten ska ha möjlighet att upptäcka en hel värld av smaker via CHILL OUT, avslutar Anna Bastin Löwgren.

Artikeln kommer ursprungligen från Vinbanken.se

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


Här har vi en trevlig chardonnay från Australien, som passar till milda rätter baserat på kyckling eller grönsaker, som exempelvis en chicken butter masala.

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

239,00 kr


CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia har en medelstor, mycket bärig doft med inslag av björnbär svarta vinbär, körsbär, mjölkchoklad och lakrits. Passar bra till en stek, kyckling och krämig pasta eller varför inte till vegetariska rätter.

CHILL OUT Shiraz Rosé California

229,00 kr

247,00 kr


CHILL OUT Shiraz Rosé California har en fruktig och doft med inslag av hallon, jordgubbar, persika och örter. Det fruktiga vinet har en angenäm smak av fruktsötma och toner av hallon, persika, körsbär och blodapelsin. Utmärkt till lättare rätter med ljust kött, sallader och grillad fisk.

CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic med pasta och citron

Nytt vin med smak av Sicilien.


Nu lanserar CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic i Systembolagets beställningssortiment. Ett aromatiskt och friskt vitt vin från Sicilien gjord av de ekologiskt odlade druvorna catarratto och zibibbo.

Läs mer »
Chill Out tre vinboxar på ett bord.

CHILL OUT


CHILL OUT är en uppskattad och modern vinserie som erbjuder en stor variation av kvalitetsviner från noggrant utvalda vingårdar runt om i världen.

Läs mer »