Lokala råvaror och fisk från havet är precis vad vi vill ha på en skärgårdskrog som Ingmarsö krog.
Att äga och driva en sommarkrog är ett tufft jobb. På tre månader ska hela årets omsättning och vinst garanteras. Om det då regnar sex av dessa tolv veckor förstår alla att krögarnas kroppar måste vara gjorda av stål för att inte få magsår. Då blir det allt för ofta rätter på menyn som mår bäst i frysen och personal som accepterar att få veta på morgonen om det blir något jobb vid lunch. När väl solen tittar fram springer servicen mellan borden samtidigt som gästernas blodsocker sjunker i väntan på pommes och en bit grillat kött från Sydamerika. Att Stockholms skärgård är skapad och ägd av människor med sommarhus i familjen sedan 1800-talet gör dessutom att vanliga turistlagar inte gäller här. Stockholms skärgård är nästan omöjlig att vistas i längre än några timmar om du inte har hus eller bor hos någon som har hus.
Men denna inledning bör inte hindra någon från att ta båten eller färjan till Ingmarsö och besöka öns bästa storhet: Ingmarsö krog. Placeringen precis vid vattnet är mästerlig och mysigast är det förstås ute på bryggan när det inte blåser för mycket. Senast var vi här på lunchen och åt oss igenom menyn. Förrätter såväl som varmrätter pendlar mellan väl godkänt och mycket väl godkänt. Lokala råvaror och fisk från havet är precis vad vi vill ha på en skärgårdskrog. Torskryggen för 268 spänn var värd varenda krona. Även barnmenyn funkar fint. Den egenkryddade snapsen med lime var mer experimentell än lyckad, men ölen vi fick till vägde upp. Personalen är både vänlig och kunnig och kan både prata om väder och vind likväl som vad som finns på tallriken. Både bland gäster och personal infinner sig ett lugn som hör sommaren till. Här på Ingmarsö krog vill vi sitta från tidig lunch till sen middag.
Annika Edestrand och Lasse Burell har gett sig ut i Stockholms skärgård och träffat krögare, samlat recept och inspiration. Resultatet blev boken Öarnas mat - en kokbok med tips på skärgårdsutflykter till krog, gård och brygga.
Läs merEtt klassiskt matkoncept, konferens och hotell - allt i en vacker skärgårdsmiljö. Nu öppnar Grinda Wärdshus för säsongen.
Läs merDen praktiska och miljövänliga boxen är en sommarfavorit. Vår vinexpert tipsar om några trevliga och välgjorda röda boxviner med flera goda recept som passar till.
Läs merVi har besökt det fantastiska spahotellet Hotell Havsbaden i Grisslehamn.
Läs mer