Smaka på havets svarta guld - fiska hummer på Västkusten.
Prova på hummerfiske under hösten! En spännande aktivitet för familjen eller företaget.
Läs mer »folk o folk har provat fram vilka viner som passar bäst till både naturell och tillagad hummer.
Hummer är en av våra mest uppskattade och exklusiva delikatesser och därför gäller det att omsorgsfullt välja viner därtill. När man kombinerar mat och vin väljer man enkla viner till enkel mat och till påkostade och exklusiva anrättningar som hummer satsar man på viner i en högre prisklass.
Men hummer har inte alltid varit en eftertraktad delikatess. När europeiska nybyggare på 1600-talet anlände till den nordöstra kusten i USA och Kanada fann man att havet fullkomligt myllrade av hummer, och sålunda var en lättillgänglig föda. Men varken urbefolkningen eller nybyggarna uppskattade smaken, så istället för att hamna i grytan spreds den ofta på åkrarna som gödning. Det är ingen tvekan om att skaldjuret fick ett rykte som fattigmansföda och tjänstefolk som visste sitt värde såg till att det blev inskrivet i anställningsavtalet att man inte behövde äta hummer mer än några dagar i veckan.
När konservburken kom på 1800-talet blev hummerkött en billig stapelvara över hela Nordamerika och på slutet av seklet kostade ett kilo hummerkött motsvarande en dollar. Men ett kraftigt överfiske gjorde att priserna började gå upp. I mitten av 1900-talet hade beståndet minskat katastrofalt och när tillgången blev låg och priserna höga fick den plötsligt hög status och hummern som tidigare varit skräpföda blev nu en delikatess.
Om man läser böcker och matmagasin är det ganska stor skillnad på vad experterna rekommenderar för vin till hummer. Vi arrangerade därför en provning för att finna de bästa vinerna till kokt naturell hummer samt till en gratinerad variant. Gruppen bestod av erfarna provare men också av glada amatörer.
Den kokta hummern serverades med ett vitt bröd och citronmajonäs och resultatet blev följande:
149,00 kr
Nr 1: Doften är medelstor med trevliga inslag av päron, honung, persika, litchi och en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika och litchi. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd.
569,00 kr
Collection 244 från Louis Roederer har en livlig och fin mousse som dröjer sig kvar. Champagnen har en öppen och rik doft av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Vinet har en djup och tät smak med en stor och välstrukturerad ryggrad.
Det fanns inga röda viner med i provningen eftersom dessa reagerar på den kraftiga umamismaken i hummer och får en obehaglig metallisk eftersmak. För att visa denna effekt började kvällen med att vi provade ett kraftfullt rött vin med hummerkött, så att alla var överens om att röda viner kan uteslutas ur provningen.
Resultatet av provningen visade tydligt att ett vin med hög syra och tydlig fruktsötma uppskattades mest som beledsagare till det läckra skaldjuret. Kampen om förstaplatsen var jämn, men vid slutspurten var det Kung Fu Girl Riesling som sprängde målsnöret. När hummern tillagas ytterligare förändrar det en del vad det gäller vinvalet.
Även till den gratinerade hummern seglade den välgjorda champagnen upp på delad förstaplats tillsammans med Kung Fu Girl Riesling som med tanke på totalresultatet efter båda provningarna utan tvekan kan krönas till hummervinernas drottning.
349,00 kr
En mycket nyanserad doft med inslag av mogen frukt såsom gula päron, nektarin, citron, skiffer, lätt rökighet och färska örter. Smaken är torr och frisk med komplex, intensiv och balanserad smak. Man finner fina nyanser av stenfrukt, melon, citron, skiffer och färska örter i den långa eftersmaken.
259,00 kr
Eroica Riesling har en inbjudande doft av persika, mandarin, apelsin och lime samt subtila nyanser av mineral och skiffer. Ett underbart vin att njutas i sin ungdom, men som åldras med värdighet och utvecklar större komplexitet.
139,00 kr
Italienskt bubbel med elegant, fruktig doft med fin brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen, päron och nougat. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.
Prova på hummerfiske under hösten! En spännande aktivitet för familjen eller företaget.
Läs mer »Matforskare Richard Tellström berättar om skaldjur som gått från att endast finnas på samhällselitens festbord till att bli lyxmat tillgänglig för alla.
Läs mer »Om du älskar hummer och vill prova något annat, rekommenderar vi att gratinera den enligt Linnéas recept.
Läs mer »För att lyxa till det lite extra har Linnéa även haft i havskräftor. Vill du hellre ha gratinerad hummer passar den här risotton även utmärkt att ha till!
Läs mer »