Baka egna semlor med fyllning av äpple och Calvados.

Ett recept där du har den klassiska semelbullen med härlig kardemummasmak och den karaktäristiska mandelmassan, men har även fått smak av ett syrligt äpple och calvados.

Semlor med Calvados
Boulard Grand Solage Pays d'Auge, 700ml

Boulard Grand Solage Pays d'Auge, 700ml

Frankrike

Systembolaget nr:

58

356,00 kr


logo

16 st

logo

1 h 15 min

Nu närmar sig fettisdagen med stormsteg. Därför tänkte jag det kunde passa riktigt bra med ett recept där du har den klassiska semelbullen med härlig kardemummasmak, men där jag gjort om fyllningen lite. Den har den karaktäristiska mandelmassan, men har även fått smak av ett syrligt äpple och Calvados. En otroligt fin kombination om ni frågar mig! Kanske en lite lyxigare semla att avnjuta framåt fredagskvällen sådär. Äter du inte upp alla semlor på en gång? Frys in bullarna precis efter de svalnat, då kan du snabbt trolla fram hemgjorda semlor när du får fikagäster. Eller bara blir riktigt sugen på en hemgjord semla!

Semlor med calvados och äppelfyllning

Ingredienser

  • 1 msk kardemummakärnor

  • 3 dl mjölk

  • 25 g jäst

  • 150 g rumstempererat smör

  • 1 ägg

  • 1 dl strösocker

  • 1 nypa salt

  • ca 11 dl vetemjöl

  • 300 g mandelmassa

  • 1 syrligt äpple

  • 2 msk calvados

  • 5 dl grädde

  • ägg till pensling

  • florsocker att pudra över

Gör så här

    1. Stöt kardemummakärnorna i en mortel till ett fint pulver. Hetta upp mjölken och kardemumman i en kastrull. Låt svalna helt.

    2. Smula jästen i en bunke och slå över den avsvalnade degvätskan. Rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt det mjuka smöret i bitar. Blanda sedan i ägg, socker och salt.

    3. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Arbeta degen cirka 5 minuter i maskin. Fina glutentrådar ska bildas och degen ska vara elastisk.

    4. Täck över med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek.

    5. Stjälp upp degen på mjölat bord och baka ut till cirka 16 runda bullar. Låt jäsa i cirka 40 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter i 220°C.

    6. Låt svalna helt.

    7. Riv mandelmassa och äpple fint. Blanda tillsammans med calvados till en smidig fyllning. Känns den för trög, tillsätt lite mjölk.

    8. Skär loss toppen på bullen med en vass kniv och gröp ur innanmätet lite så du får plats med mandelmassan.

    9. Fyll varje bulle med mandelmassa. Vispa grädden och spritsa den fint över bullen. Sätt på locket och pudra florsocker över. Ät direkt!

Boulard Grand Solage Pays d'Auge, 700ml

356,00 kr


För att få fram den där riktigt härliga calvadossmaken i fyllningen använde jag mig av Boulard Grand Solage, en calvados med en härlig äppeldoft som passar riktigt bra i det här receptet.

Recept: Linnéa Seidel