Läskande, gott och perfekt om ni är flera! Blanda i en skål eller kanna. Här är några recept på vinbål med melon, jordgubbar, fläder, rabarber och andra sommarsmaker.
Vill du ha något läskande att bjuda gästerna på i sommar? Då är en vinbål ett toppenalternativ. En vinbål består av flera ingredienser, i detta fall med vin och kanske annan alkohol, fruktjuice, läsk, fruktbitar eller andra smaksättningar (exempelvis kanel och mynta är vanligt). Bålen kyls med fördel ner med hjälp av isbitar och brukar serveras i en stor skål eller behållare där flera personer kan servera sig själva med hjälp av en slev.
Traditionellt sett har bål varit populärt under sommarmånaderna och används ofta som en festlig dryck vid till exempel trädgårdsfester, grillkvällar eller picknickar. Vinbålen är ofta en söt och fruktig dryck, men det finns mängder med variationer med olika basviner, smaksättningar och alkoholhalt. Populära bålsorter inkluderar exempelvis "sangria", som är en spansk bål med vin som bas, och "punch", som kan innehålla sprit som rom eller vodka.
OBS: Kom ihåg att skilja mellan eventuell alkoholfri bål till barn och nyktra vuxna, och på vinbålen och se till att barnen inte når den alkoholhaltiga bålen! Vinbål är lättdrucken och har inte alltid en tydlig alkoholsmak.
Vilket vin som passar bäst till vinbål beror på hur du vill att den ska smaka. För en somrig, lättare bål kan du välja antingen vitt vin, rosévin eller mousserande. Gör du en vinbål med mousserande, kom ihåg att hälla på bubblet presic innan servering så att det inte blir avslaget. Gör du en vinbål med rött vin går den mer åt sangriahållet.
Här finns flera recept på sangria. »
Undvik söta viner och tillsätt istället sötma genom juice, frukt eller läsk. Välj alltså hellre ett torrt eller halvtorrt vin, och kanske behövs det inte tilläggas att du inte bör använda något alltför fint vin till din vinbål. Välj hellre ett gott och prisvärt vin. Har du en boxfavorit kan det läge att använda den nu.
Australien
242 kr
CHILL OUT Chardonnay Australia har en stor, frisk, fruktig doft med inslag av citrus, tropiska frukter och fat. Medelfylligt och smakrikt med en mjuk och frisk smak av citrus, mango, fat ananas och vanilj.
Moldavien
209 kr
Ett aromatiskt vitt vin i box med toner av gröna äpplen, citron och honung. Perfekt till kryddiga rätter och bufféer.
Nya Zeeland
199 kr
219 kr
Ett nyzeeländskt vitt vin med livliga toner av passionsfrukt, lime och en fräsch mineralig finish.
Australien
83 kr
AUSSIE Flamingo Blush Rosé har en medelstor doft med inslag av jordgubbar, persika och färska lingon. Rosévinet är medelfylligt, friskt och mycket bärig med trevlig eftersmak av jordgubbar, persika och körsbär.
USA
235 kr
Friskt rosévin med toner av röda bär och en lätt kryddighet. Utmärkt till lättare rätter med ljust kött, sallader och grillad fisk.
Italien
99 kr
Ett friskt och smakrikt rosévin från Italien med toner av jordgubbar, hallon och rosor. Perfekt som aperitif.
Spanien
87 kr
89 kr
Här är en Cava med en fruktig doft med inslag av gröna äpplen, persika samt en fläkt av blommor och kex. Smaken i Pata Negra Cava Semi Seco har en trevlig fruktsötma där man finner toner av citron, nektarin, blommor samt ett stråk av mandarinskal och kex.
Spanien
94 kr
Doften i Jaume Serra Rose Bouquet Cava Brut har trevliga inslag av mogen citron, gula äpplen, päron och en ton av rostat bröd. Smaken är torr och frisk med behaglig mousse (kolsyra) och en trevlig smak av lime, citron, gula äpplen och en fläkt nötter och rostat bröd.
Nyhet
Italien
96 kr
Prosecco med friska toner av päron, äpple och citrus. Perfekt till aperitifer eller lättare rätter.
Ingredienser:
1 flaska vitt vin (750 ml)
2,5 dl koncentrerad flädersaft
1 liter sodavatten
1 liter jordgubbar
is efter tycke
Så gör du:
Se till att alla ingredienser är kalla innan du börjar.
Blanda vin, saft och sodavatten i en stor skål.
Skölj och skiva jordgubbarna. Lägg i bålskålen tillsammans med is och rör om.
Ingredienser:
1 flaska torrt rosévin
3 dl koncentrerad rabarbersaft
1 dl koncentrerad jordgubbssaft
1 citron
1 rabarber
is
1 liter sodavatten/kolsyrat vatten
Så gör du:
Blanda vin, saft och sodavatten i en bålskål.
Skiva citronen och hyvla rabarbern på längden. Lägg i bålskålen.
Rör om och ha i rikligt med is. Servera.
Ingredienser, 2 personer:
1 liten vattenmelon
6 myntablad
1,5 dl vodka
0,75 dl limejuice, färskpressad
0,3 dl sockerlag
1 flaska mousserande vin, kylt
skivad lime och mynta till garnering
Så gör du:
Gröp ur ena halvan av minivattenmelonen med en stor sked eller glasskopa och ställ åt sidan.
Tillsätt vattenmelonköttet och myntabladen i en mixer och mixa tills det är slätt.
Finsila purén i en behållare och släng det som blir kvar i silen (det blir ca 2,5 dl juice.)
I den urgröpta vattenmelonhalvan: tillsätt is, vodka, limejuice, sockerlag och 1,5 dl av vattenmelon- och myntajuicen.
Toppa med det mousserande vinet.
Garnera med skivad lime och mynta.
Ingredienser:
2 dl äppellikör (t.ex. Koskenkorva Apple)
1 flaska torrt, vitt vin (750 ml)
2 dl koncentrerad fruktdryck med smak av citron och lime
1,5 l Sprite
2 lime
1 grönt äpple
1 kruka mynta
is
Så gör du:
Häll upp äppellikör, citrusdryck och vitt vin i en blåskål. Rör om.
Skölj och skiva lime och äpple. Lägg i bålskålen tillsammans med myntablad
Häll på Sprite och is vid servering.
21.06.2023
Den här supersomriga och vackra bålen är perfekt att servera som en fördrink på sommarens alla tillställningar när du ska ha många på besök.
Läs merI den här fräscha och uppfriskande bålen blandas vodka med lime och mynta. Perfekt till kalas, när du vill servera något gott i glaset som är lätt att göra i större mängd!
Läs merBål är tacksamt att servera till många när man själv vill ha tid att mingla med gästerna och här tipsar vi om 10 goda bålrecept.
Läs merHur gör man den godaste sangrian och vilket vin ska man använda? Här har vi samlat några enkla recept på sangria du kan blanda - bland annat vit sangria, rosésangria och sangria med cava.
Läs mer