Banh Mi - Vietnamesisk baguette.

Banh Mi, en vietnamesisk supersmörgås och ett typiskt exempel på en lyckad fusion där två länder möts. För man kan tycka att just en smörgås baserad på en baguett inte känns så väldigt typiskt för det vietnamesiska köket. Eller hur? Men under många år var Vietnam en fransk koloni. Och vad kan fransmännen bättre än att laga baguetter?

Tips! Gör gärna i ordning både fläskkött och de picklade morötterna och rättikan dagen innan. Då är det här en supersnabb rätt att tillaga när hungern faller på. Om jag var som du skulle jag även göra lite extra mycket av det marinerade köttet. Perfekt att ha till en riktigt god sallad en annan dag.
Banh Mi
Rating
4

Banh Mi

4 st mellanstora baguetter
ca 400 g fläskkarré i skivor, utan ben
1/2 dl soja
1 msk neutral olja
2 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta
1 tsk chiliflakes
2 msk finriven, färsk ingefära
flingsalt
1. Blanda samman soja, olja, honung, finhackad vitlök, chiliflakes, finriven ingefära och flingsalt.
2. Lägg i köttet och låt det marinera. Gärna över natten.
3. Tag ur köttet ur marinaden och stek 2-3 minuter per sida i en varm stekpanna.
4. Låt köttet vila ca 15 minuter.
5. Skär det sedan i fina strimlor. Slå gärna lite av marinaden över köttet.

Picklad morot och rättika

1 dl ättika
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 medelstora morötter
1 rättika
1. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull tills allt socker har lösts upp.
2. Skala och finstrimla morötter och rättika i fina stavar.
3. När lagen kallnat, slå lagen över morot och rättika. Låt pickla i minst 30 minuter, men gärna över natten.

Tillbehör och montering

1 dl majonnäs
srirachasås
svarta sesamfrön
färsk koriander
1/2 gurka
rödkål
1. Skåra bröden och bred ett lager med majonnäs i dom.
2. Skiva gurka med en rotsaksskalare och strimla rödkålen fint med en mandolin.
3. Varva kött, picklade grönsaker, koriander, gurka och rödkål i bröden.
4. Avsluta med att ringla över siriachasås och sesamfrön. Servera direkt.

Gott i glaset till Banh Mi:

Systembolagsnummer: 75912 89,00 kr

Till en färgstark rätt som Banh Mi passar denna Cava utmärkt. Det är en cava som är en utmärkt sällskapsdryck och apertif, men passar även ypperligt till anrättningar på fisk eller ljust kött.

Se också
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager