Blinier med vispad färskost, löjrom och inlagd rödlök.

Små söta blinier är det perfekta tilltugget på nyårsafton. Ställ gärna fram ett stort fat med blinier och alla tillbehör i skålar. Så kan var och en plocka på det man gillar allra bäst!

Blinier
Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

Frankrike

Systembolaget nr:

7714101

109,00 kr


logo

16 st

logo

1 h 30 min

Små söta blinier är det perfekta tilltugget på nyårsafton. Ställ gärna fram ett stort fat med blinier och alla tillbehör i skålar. Så kan var och en plocka på det man gillar allra bäst!

Blinier

Ingredienser

  • 25 g jäst

  • 5 dl mjölk

  • 3 dl bovetemjöl

  • 2 dl vetemjöl

  • 2 äggulor

  • 1 dl gräddfil

  • 2 äggvitor

  • 1/2 tsk salt

  • smör till stekning

Gör så här

    1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°C. Använd gärna en kökstermometer för att se till så mjölken inte är för varm.

    2. Häll ca hälften av den ljumma mjölken över jästen och rör om tills all jäst lösts upp.

    3. Sikta i de båda mjölsorterna och rör till en slät och klumpfri smet. Ha sedan i resterande mängd mjölk och äggulorna. Blanda väl. Täck bunken med plastfolie och låt stå och jäsa i 1 timme. Rör sedan i gräddfilen.

    4. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum och vänd i dom tillsammans med lite salt.

    5. Stek sedan blinier i omgångar i lite smör. Antingen i en stekpanna eller plättlagg.

Topping

Ingredienser

  • 200 g färskost

  • 80 g löjrom

  • inlagd rödlök

  • ärtskott

Gör så här

    1. Häll färskosten i en skål och vispa den tjock och krämig med en visp eller gaffel.

    2. Toppa varje liten plätt med vispad färskost, löjrom, inlagd rödlök och färska ärtskott.

Bubblor till blinier:

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

109,00 kr


Ett mousserande vin som passar utmärkt till lättare rätter med fisk eller skaldjur. Smaken har en trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex.

Recept: Linnéa Seidel