En återskapad glögg av den glögg som ligger till grund för över hundra år av hantverkstradition. Resultatet är en begränsad, exklusiv upplaga döpt till Blossa Original 1895 – en förtrollande starkvinsglögg gjord på portvin och glöggkryddor lagrade på ekfat.
Blossa började sin glöggförsäljning under mitten av 1800-talet i Gamla stan i Stockholm, men det är ett specifikt recept från 1895 som gjort Blossa till en julklassiker som älskats i över ett sekel. Detta recept har sedan dess utgjort grunden till samtliga glöggar från Blossa, och gör det än idag. Att i modern tid återskapa receptet i sin helhet är däremot enklare sagt än gjort.
Originalreceptet innehöll en motsvarighet till dagens portvin, vilket är en av de ingredienser som gör starkvinsglöggen exceptionellt svår att återskapa i större volym. Det är också anledningen till att glöggen bara funnits att köpa två gånger tidigare.
Blossa Original 1895 är en starkvinsglögg med stor karaktär och rik djup smak tack vare portvinet som blandas med starkvinet Tarragona Ruby, Muscatel och rött vin. Precis som alla Blossas glöggkryddor har de extraherats i åtta veckor och sedan lagrats i tre månader, för att till sist blandas med fint socker. Det som verkligen utmärker kryddorna i detta fall är att de lagrats på just ekfat. Glöggen har en varm kryddig doft av torkad frukt, kakao och choklad, en rik smak med djup sötma från portvinet och en klar kryddighet från kryddnejlika och kardemumma.
Originalglöggen är något starkare än dagens traditionella glögg med sina 18% och rekommenderas att servera rumstempererad i ett portvinsglas. Givetvis går den även att värma upp, för de som föredrar det. Dessutom går glöggen alldeles utmärkt att lagra. Designen på flaskan är en hyllning till den traditionella svenska julen och gör den till en perfekt gåva till alla julälskare.