Blue cheeseburgare med whiskeysenap och sötpotatis i ugn.

Det finns en sak jag alltid varit lite skraj för. Och det är Blue Cheese (mögelost). När vi var i USA hade de det till precis allt. Som dressing, i sallad, i dippsåser - var man än gick fanns det! Jag har alltid tyckt att det är en smak som lätt tar över. Fram tills nu! För idag kombinerade jag denna smakrika ost med hemgjord whiskeysenap och det var verkligen en fullträff.

Hemgjord senap är kanske något man ofta gör till jul. Men hur fantastiskt lyxigt är det inte att kunna ställa fram en burk hemgjord senap till sommarens alla grillkvällar? Eller kanske ta med sig som present?

Nykokt senap får en väldigt speciell, stark smak, men låt dig inte skrämmas. Får den stå ett dygn eller två i kylskåpet innan den ska ätas, så mognar alla smaker och du får en helt annan senap än den du kan köpa i butik! Jag valde att smaksätta min senap med en skvätt Jack Daniel's Old No 7. En lite tuffare whisky med toner av vanilj, karamell och chokladkola. Passar utmärkt att dricka som den är, eller som här, användas som smaksättning i matlagning!
Blue cheeseburgare med whiskeysenap och sötpotatis i ugn.
Rating
4 portioner
45 min

Whiskysenap

1 dl senapspulver
1 msk vetemjöl
1-2 msk honung
1 nypa salt
1 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
1 1/2 dl grädde
1. Blanda alla ingredienser utom whiskeyn i en kastrull.
2. Låt allt koka upp under omrörning och koka i ett par minuter. Tillsätt sedan whiskeyn.
3. Smaka av och korrigera sötman med hjälp av lite mer honung.
600 g nötfärs
Svartpeppar
Salt
Worcestershiresås
150 g Blue Cheese (rumstempererad)
Rödbetsgroddar
Bladgrönt
1. Blanda nötfärs, peppar, salt och ett par stänk worcestershiresås. Låt färsen vila ca 30 minuter.
2. Forma sedan till 4 stora burgare.
3. Grilla hamburgarna och låt även hamburgerbröden få färg på grillen.
4. Bred ett lager senap på botten av varje hamburgerbröd.
5. Lägg på lite bladgrönt och hamburgaren.
6. Bred ut blue cheese på varje hamburgare. Avsluta med lite rödbetsgroddar och lägg sedan på locket.

Tillbehör

2 stora sötpotatisar (jag tog 1 orange och 1 lila)
Flingsalt
Svartpeppar
Olivolja
1. Skär sötpotatisarna i små stavar. Lägg i iskallt vatten cirka 15 minuter.
2. Fördela på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över salt och peppar.
3. Ringla över lite olja. Ugnsbaka i 225 °c i cirka 30 minuter eller tills de är helt mjuka och fått lite färg.
4. Servera burgarna med ugnsbakad sötpotatis och låt fredagsmyset börja!
Systembolagsnummer: 585 329,00 kr

Fungerar utmärkt som smaksättning i matlagning men kan även avnjutas rakt upp och ned eller "on the rocks".

Passar även fint att blanda med Coca-cola till en Jack & Cola eller till klassikern Lynchburg Lemonade. Till Lynchburg behöver du 3 cl Jack Daniel's, 4 cl Sour Mix och 1 cl Triple Sec. Skaka med is och toppa med Sprite.

Linnéa Seidel

Om Linnéa: 

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Se också
Grillat kött och grönsaker

Att grilla vår föda över öppen eld har vi gjort sedan stenåldern, och det verkar vara starkt rotat även i den moderna människan. Det är få människor som inte äger och nyttjar någon variant av grill eller öppen eld nu när vädret tillåter.

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager