Bräserad stek med tryffelpotatismos.

Viss mat är som balsam för själen, så är det med den här rätten. Och bäst av allt - den reder sig i stort sett själv i ugnen.

Bräserad stek med tryffelpotatismos

Viss mat är som balsam för själen. Det är tryggt, okonstlat och framförallt gott. Bräserad stek med tryffelpotatismos kan låta som mat du behöver lägga massor med energi på. Men den här middagen sköter sig i stort sett själv i ugnen. Sen är det bara att fixa världens godaste potatismos att servera till. Jag har gjort ett tryffelpotatismos med tryffelolja. Se upp med oljan då den är väldigt smakrik. Börja med en liten mängd och öka på efter tycke och smak.

Bräserad stek

Ingredienser

  • ca 1 kg nötstek

  • smör att steka i

  • 2 gula lökar

  • 4 vitlöksklyftor

  • 2 morötter

  • 1 msk tomatpuré

  • 3 dl rött vin

  • 6 dl vatten

  • 2 lagerblad

  • 2 msk majsstärkelse

  • salt och peppar

Gör så här

    1. Bryn steken i smör tills den får fin yta runt om i en ugnsfast gryta.

    2. Skala och skiva löken i skivor, skala och krossa vitlökarna, skala och skär morötterna i bitar. Lägg allt runt om steken.

    3. Tillsätt tomatpurén och fond. Slå på rött vin och vatten. Lägg i lagerbladen.

    4. Sätt på locket till grytan och ställ in i nedre delen av ugnen i 200°C i cirka 2 timmar eller tills köttet känns mört.

    5. Tag ur köttet ur grytan och sila av såsen. Häll upp i en ren kastrull och tillsätt lite majsstärkelse och koka upp såsen tills den tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

Tryffelpotatismos

Ingredienser

  • 1 kg potatis (extra gott blir det med någon delikatesspotatis)

  • 100 g smör

  • 1 dl mjölk

  • 1 dl grädde

  • tryffelolja efter smak (börja med 1 krm)

  • salt

  • riven parmesan

Gör så här

    1. Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Häll bort vattnet och tillsätt smöret.

    2. Värm mjölk och grädde. Stompa potatisen till ett slätt mos och tillsätt mjölk och grädde, lite i taget.

    3. Smaka av med tryffelolja, salt och svartpeppar. Riv parmesan över moset. Servera kött, mos och sås till ett gott bröd och lite ugnsrostad morot.

    4. Tillagningstid: cirka 40 minuter + tid i ugnen

Rekommenderat vin till steken:

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


Till denna rätt passar Xavier Côtes du Rhône Grenache Vielles Vignes utmärkt. Vinet har en inbjudande doft som för tankarna till skogshallon, mörka bär, peppar, och torkade örter. Smaken är mjuk, fruktig och kryddig i en härlig symbios. Här finns nyanser av hallon, björnbär, färska örter svart te och lavendel.

Recept: Linnéa Seidel