Citronkyckling med vitlök och timjan.

Kyckling i ugn går alltid hem. I det här goda receptet fylls kycklingen med citron, vitlök och timjan som serveras med sås och ugnsbakad potatis.

Citronkyckling med vitlök och timjan på fat
Kim Crawford Sauvignon Blanc

Kim Crawford Sauvignon Blanc

Nya Zeeland

Systembolaget nr:

7897401

179,00 kr


logo

4

Kyckling i ugn går alltid hem och i det här goda receptet fylls kycklingen med citron, vitlök och timjan som sedan serveras en sås, delvis gjord på sky. Servera med ugnsbakad potatis och ett glas sauvignon blanc från Kim Crawford för ultimat njut.

Ett tips är att använda en termometer när du tillagar hel kyckling i ugn. Då får du garanterat en saftig och god kyckling som inte blir för torr!

Citronkyckling

Ingredienser

  • 1 hel majskyckling, ca 1,6 kg

  • 3 msk olivolja

  • 3 citroner

  • 2 tsk örtsalt

  • 4 vitlöksklyftor

  • 1 selleristjälk

  • 6 stjälkar färsk timjan

Gör så här

    1. Skölj av kycklingen och torka den helt torr. Lägg den i en ugnsfast form. Gnid in kycklingen med olja, saft från 1/2 citron och örtsalt.

    2. Skala vitlöken och krossa den lätt med bladet på en kniv. Skiva selleri. Fyll kycklingen med vitlök, selleri, timjan och en halv citron skuren i bitar.

    3. Skär citronen i bitar och placera ut runt kycklingen i formen.

    4. Värm ugnen i 175°C och ugnsbaka kycklingen tills den kommer upp i en innertemperatur på 82°C.

    5. Låt kycklingen vila övertäckt med folie medan du gör skyn.

Sås

Ingredienser

  • 2 dl vitt vin

  • 2 dl kycklingbuljong

  • 1 lagerblad

  • sky från kycklingen

  • salt

Gör så här

    1. Häll upp skyn från formen med kyckling i en kastrull. Tillsätt vin, kycklingbuljong och lagerblad.

    2. Låt allt sjuda i cirka 10 minuter, tag ur lagerbladet. Smaka av med salt.

    3. Servera kycklingen med sky och ugnsbakad potatis.

Vintips till citronkyckling i ugn:

Kim Crawford Sauvignon Blanc

179,00 kr


Ett torrt och friskt vin från Nya Zeeland med smak av passionsfrukt, tropiska frukter, färska örter, melon och grapefrukt.

Recept: Linnéa Seidel