Citronmarängpaj.

Bjud på en syrlig och somrig citronmarängpaj. Det här receptet kommer från Elsa Billgrens senaste bok och basen är hennes svägerska, Fannys, lemon curd.

Citronmarängpaj
Moscato d'Asti Canelli Tenuta Del Fant

Moscato d'Asti Canelli Tenuta Del Fant

Italien

Systembolaget nr:

8603602

110,00 kr


logo

4

logo

0 h 50 min

Bjud dina gäster på Elsa Billgrens syrliga och somriga citronmarängpaj - alltid lika uppskattat! Pajen är baserad på hennes svägerska, Fannys, lemon curd. En lemon curd som också är perfekt att förvara i kylskåpet och plocka fram när du gör scones eller bara är sugen på något sött och syrligt.

Pajbotten:

Ingredienser

  • 125 g smör

  • 3 dl vetemjöl

  • 1 msk florsocker

  • 2 msk iskallt vatten

  • en halv tsk vaniljsocker

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 225°C.

    2. Skär det rumstempererade smöret i mindre bitar i en bunke. Nyp ihop med mjölet, florsockret och vaniljsockret till en grynig massa.

    3. Addera det iskalla vattnet och forma snabbt ihop till en len och sammansatt boll. Kyl i kylskåpet i 30 minuter.

    4. Tryck ut pajdegen i en form med 20 cm i diameter, nagga och grädda i ugnen i cirka 10 minuter på 225°C.

Fannys lemon curd:

Ingredienser

  • 2 citroner

  • 100 g smör

  • 2 dl socker

  • 2 ägg

Gör så här

    1. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret i en kastrull. Riv i skalet och pressa i saften från de två citronerna ner i ägg- och sockersmeten och häll i den i kastrullen.

    2. Rör sakta och låt sjuda på låg värme tills lemon curden tjocknar, cirka 5 minuter. Det ska inte koka.

    3. Fyll pajskalet med lemon curd och ställ i frysen i 10 minuter.

Maräng:

Ingredienser

  • 3 äggvitor

  • 2 dl socker

Gör så här

    1. Vispa under tiden äggvitorna och sockret tills marängen är fluffig. Toppa pajen med marängen.

    2. Grädda ytterligare i cirka 5 minuter på 250°C övervärme tills marängen fått färg.

Dessertvin till pajen:

Moscato d'Asti Canelli Tenuta Del Fant

110,00 kr


Moscato d'Asti Canelli Tenuta Del Fant har en aromatisk och mycket fruktig doft av citron, apelsin, päron och fläderblom. Söt, aromatisk och fruktig smak av päron, citrus och fläderblom. Fina små bubblor och mycket fräsch eftersmak.

Recept: Elsa Billgren