Crêpes fyllda med stuvning på räkor, citron och dill.

Viss mat har man väldigt speciella minnen knutna till. Precis så är det för mig med crêpes. Det försökte nämligen min lillasyster laga en gång när vi var tonåringar. Men någonstans på vägen blev det fel, för istället för att ha i salt i stuvningen blev det socker. Ganska mycket socker. Det satte faktiskt sådana spår att det tog väldigt många år innan jag ens kunde tänka mig att smaka på en igen.

Men nu, ett par år eller så senare, har jag inga problem med att äta denna delikatess. Crêpes är perfekt som förrätt eller varför inte en enklare lunch. Servera gärna lite extra räkor och sallad på sidan om.

Jag brukar bara värma på mina crêpes i ugnen, men vill man så kan man såklart även strö på lite ost innan man ställer in dem i ugnen. Och för en extra lyxig räkstuvning; byt ut 2 dl mjölk mot grädde.

Servera gärna ett glas Pasqua Sanzeno Chardonnay till dina crêpes, ett vin med inslag av tropiska frukter, päron, vanilj och fat.
Crêpes med räkor
Rating
10 st
40 min

Crêpes

6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 nypa salt
3 ägg
Smör att steka i
1. Blanda hälften av mjölken med allt mjöl till en helt klumpfri smet.
2. Tillsätt sedan resterande mängd mjöl, salt och äggen. Rör till en slät smet. Låt gärna stå och svälla i 20 minuter.
3. Grädda, gärna i en pannkakslagg.

Fyllning med räkor

2 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 nypa salt
4 msk hackad dill
1 msk pressad citron
Svartpeppar
Ca 200 g skalade räkor
1. Hetta upp smör i en kastrull och tillsätt sedan mjölet och lite av mjölken. Rör helt klumpfritt. Häll sedan i resterande mängd mjölk och salt. Koka tills stuvningen tjocknat ordentligt.
2. Tillsätt dill, citron och svartpeppar. Rör i de skalade räkorna. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, citron och dill.
3. Fördela fyllningen på pannkakorna och rulla ihop till rullar, med skarven nedåt.
4. Smörj en ugnsfast form. Lägg på alla crêpes och värm dem i ugnen på 200°C i ca 8 minuter.

Tillbehör

200 g skalade räkor
Sallad
1. Strö över räkorna över dina crêpes och servera med lite sallad.

Vintips till crêpes med räkor:

Systembolagsnummer: 2907 229,00 kr

Prisvärt enligt Allt om Mat oktober 2019!

Pasqua Sanzeno Chardonnay har en medelstor och mycket fruktig doft med inslag av persika, päron och citrus samt toner av fat. Vinet är torrt, fräscht och fruktigt med inslag av tropiska frukter, päron, vanilj samt fat.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager