Damilano

Damilano är ett vinföretag som grundades redan 1890 och som idag förfogar över 58 hektar i Barolo.

Barolo, där Damilano har sina vingårdar.

Damilano är en av de förnämsta vinproducenterna i området Barolo i italienska Piemonte. Några av deras galjonsfigurer är vingårdsbetecknade Baroloviner; Cannubi, Brunate, Liste, Cerequio och Raviole. Förutom Barolo producerar man även olika barberaviner, dolcetto, moscato d'Asti och mousserande viner enligt den traditionella metoden.

Företaget grundades 1890 av Giuseppe Borgogno och tog senare av av svärsonen Giacomo Damilano. Sedan 1997 driver Giacomos barnbarn, Guido, Mario och Paolo, firman som ligger en drygt 1,5 kilometer utanför orten Barolo i riktning mot Alba.

Giacomo Damilanos tre barnbarn som driver vinfirman idag.
Giacomo Damilanos tre barnbarn som driver vinfirman idag.

Baroloviner i världsklass

Det är ingen tvekan om att Damilanos viner håller hög standard. Producenten får ständigt höga betyg av internationella vinrecensenter. Deras höga ambitioner och hantverksskicklighet visar sig tydligt även i de lite enklare ursprungen. Amerikanska Wine Spectator, ett erkänt vinmagasin, utser varje år världens 100 bästa viner, och 2022 låg Damilanos Babrera d'Asti med årgång 2020 på plats 61. En av de absolut finaste vingårdarna i Barolo heter Cannubi. Vingården består av 15 hektar på 280 meters höjd med en jord rik på lera och sand. Det är en så kallad MGA (Menzione Geografiche Aggiuntive), det vill säga en enskild vingård med mycket hög potential. Här äger Damilano 2 hektar och arrenderar ytterligare 8. Deras Cannubi-viner är utan tvekan Damilanos flaggskepp och något du inte vill missa.

Du kan läsa mer om Damilano på deras hemsida här.