Vinet madeira förtjänar en renässans.

Madeira är ett av våra mest underskattade viner och förtjänar en renässans. Vinexpert Mats Claësson lär dig mer om vinet som en gång fanns på varje bord.

Frimärke från Portugal

En gång i tiden var vinerna från Madeira det som alla drack, ungefär som “alla” i dag dricker vin från Italien. Nu har många glömt bort Madeira, men folk o folks vinexpert Mats Claësson tycker att vinet förtjänar en renässans.

Madeirans guldålder i början av 1900-talet

Om vi beger oss tillbaka i tiden cirka 80-90 år så var Madeira ett av de mest hyllade vinerna och hade en självklar plats vid det svenska dukade bordet.

På 1920-talet stod starkvin för 69% av vinimporten och det dröjde ända till 50-talet innan lättvinerna gick om. 1928 såldes det 1,5 miljoner liter Madeira i Sverige och Vin & Sprit hade en egen filial i Funchal.

Används framförallt i såsen

Idag för madeiravinerna en tynande tillvaro. Vinet har haft en vikande trend under lång tid och 2015 såldes drygt 90000 flaskor. En betydande del av dessa används troligen inte till maten utan som en ingrediens och smaksättare.

Är Madeira en förlegad produkt som förtjänar en långsam död? Nej, inte alls. Madeira är idag ett av våra mest underskattade viner och förtjänar verkligen en renässans. Det är ett av de mest långlivade vinerna som finns och är mycket användbart i gastronomiska sammanhang. Kvaliteten även på de enklaste sorterna har också förbättrats avsevärt sen slutet av 1990-talet.

Madeira

Historien bakom madeiravinet

Den vackra vulkaniska ön Madeira tillhör Portugal men ligger 1000 km från fastlandet. Vinstockarna finns mestadels på terrasserade odlingar högt upp i bergen och redan på slutet av 1500-talet var vinnäringen väletablerad. Från början var vinerna vanliga lättviner.

Men dessa visade sig ofta vara helt förstörda efter seglatsen till långväga destinationer och då började man tillsätta sprit för att de skulle överleva bättre. Det tog dock ända till mitten av 1700-talet innan detta blev en standardprocedur bland producenterna.

Under samma period upptäckte det Holländska Ostindiska Kompaniet att de viner som haft en lång sjöfrakt under varma tropiska förhållande utvecklade en bränd, knäckig smak. Denna karaktär visade sig vara mer populär än smaken i de viner som lagrats på plats i Madeira. Till en början skickades därför vinerna ut på en längre segeltur.

Denna omständiga procedur ersattes på 1900-talet med att man på plats värmde vinet, för att skapa den lätt knäckiga tonen. Denna process heter Estufa och används fortfarande idag för enklare viner. Man värmer upp tankarna till max 55° grader Celsius under minst 90 dagar. Viner av högre kvalitet hanteras skonsammare genom att ekfat får vila under längre tid i uppvärmda lagerlokaler eller högst upp i lagret med solen som enda uppvärmning.

Druvor och olika kvaliteter av Madeira

Större delen av produktionen i Madeira kommer från den blå druvan Tinta Negra och vinerna graderas efter sin söthetsgrad, exempelvis Medium Sweet. Vinerna av högst kvalitet kommer från fyra gröna druvsorter och om de ingår med minst 85%, finns druvans namn på etiketten. Druvsorterna är Sercial, Verdehlo, Bual (Boal) och Malvasia (Malmsey). Vinerna görs i ökande söthetsgrad där Sercial är torrast och Malvasia är den sötaste.

Vinerna kan också ha åldersbeteckningar där 3 års lagring ofta benämns som Finest, sen finns det 5 Years Old, 10YO och uppåt. Frasqueira är ett årgångsbetecknat vin lagrat minst 20 år på fat. Högklassiga madeiraviner är oerhört hållbara och du kan utan problem hitta viner som vid flera hundra års ålder är underbart goda och vitala. Och vad gäller de sötare varianterna klarar de lätt flera månader i en öppnad flaska.

Vår rekommendation på madeiraviner:

Så njuter du bäst av madeiravin

Hur skall du då använda dem? Du kan börja med att alltid ha en flaska Vintry´s hemma. Den kan både användas i matlagningen, till flertalet ostar och till desserter som gärna får innehålla choklad och nötter. Sercial har en viss sötma som underbart balanseras av en hög syra. Använd den som aperitif, till lufttorkade charkuterier, till allehanda soppor (exempelvis jordärtskocksoppa) och pröva gärna till stekt och bräserat kött. 

Så luta dig tillbaka med ett glas Madeira och låt dina kräsna smaklökar smånynna förnöjsamt medan du tänker. Hmm, det här borde jag göra oftare.

Månadens Mats juni 2023: J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira.Månadens Mats: Det underskattade madeiravinet.

En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att dansa. Denna gång, i juni 2023, har turen kommit till den portugisiska ön Madeira och druvan Sercial.

Läs mer
Madeiravin hälls upp i glas.Vinprovning online: Seriös Sercial med tilltugg

Dags för en ny digital vinprovning - häng med du också! Den 4 oktober kl 18.00 håller vinexperten Mats Claësson i provningen där vi den här gången testar en madeira med passande tilltugg.

Läs mer
Vintry's har starkviner såsom madeira och sherrySherry och Madeira passar till ost, choklad, i matlagning och drinkar.

Starkvin är en bortglömd skatt som passar till så mycket. Här får du nio skäl till varför man bör ha minst en flaska Vintry's hemma.

Läs mer
Portvin till ostPortvin - en portugisisk skatt.

Portvin är ett sött starkvin som är uppkallat efter hamnstaden Porto. De flesta portviner är röda, men det finns även vita och roséport. Lär dig mer och få vintips.

Läs mer
två glas starkvin med tilltuggVintry's

Starkvin är en bortglömd skatt som passar till så mycket, Vintry's är marknadsledare på starkvin i Sverige.

Läs mer
HM Borges byggadHM Borges

En av de ledande producenterna av Madeira.

Läs mer