Vår dryckesexpert Mats Claësson vägleder dig här till lite mer exklusiva viner. Vinpärlor från England och Jumilla som prissänkts till en ny attraktiv prislapp och med endast ett fåtal flaskor kvar i lager.
Denna gång lyfter han fram två mousserande viner från England samt ett rött från det spanska vinområdet Jumilla, som ger druvan monastrell ett ansikte.
Det bubblar av härligt mousserande viner i södra England och intresset från både investerare och konsumenter är stort. Här bjuds vi på två viner från Balfour Winery, beläget i det pittoreska landskapet i Kent, kända för sina prisbelönta stilla och mousserande viner.
Storbritannien
269 kr
329 kr
Ren och fräsch doft med inslag av citrus, gröna äpplen, gula plommon och örter samt en fin jästton. Smaken är torr och elegant med en välbalanserad syra. Lång harmonisk eftersmak med en fin mineralitet.
Storbritannien
269 kr
329 kr
Vackert rosa med fina små bubblor. Fruktig doft med inslag av hallon, jordgubbar, röda vinbär, citrus, rosor, timjan och örter. Smaken är torr, lätt och elegant med en välbalanserad syra . Lång harmonisk eftersmak med en fin mineralitet.
England har inte gjort avtryck i vinvärlden för sin kvantitet (4209 hektar vinodlingar år 2023) utan för sin kvalitativa utveckling de senaste decennierna. En av de främsta anledningarna till denna förändring är klimatförändringarna. Med varmare temperaturer och längre somrar har vinodlingsförhållandena förbättrats avsevärt i England.
Regionen South East England, inklusive Kent, Sussex och Surrey, har visat sig vara särskilt gynnsam för vinodling. Men man hittar även mycket högklassiga viner i Hampshire och i den sydvästra delen av landet, i området Camel Valley.
Jordmånen påminner på många platser mycket om den i Champagne, med stora inslag av krita. Det är därför ingen tillfällighet att 76 procent av produktionen är mousserande viner och att de klassiska champagnedruvorna chardonnay, pinot noir och meunier noir står för 68 procent av arealen. Hela 97 procent av de mousserande vinerna är tillverkade enligt den traditionella metoden. Det vill säga att det genomförs en andra kolsyreskapande jäsning i flaskan och vinerna lagras sedan med jästfällningen under många månader. Många av vinerna kan mätas sig med Champagne, både vad det gäller kvalitet och pris.
Bodega La Ermita är ett mycket ambitiöst vinvarumärke framtaget av den spanska vinföretaget Garcia Carrion. Bodega La Ermita är prestigeviner som kommer från olika delar av Spanien och uteslutande från högt klassade vingårdar med gamla stockar. Här har vi ett välgjort och nyanserat vin från området Jumilla med druvan monastrell och det gör ju inte saken sämre att vinet är prissänkt från 405 kronor till 279 kronor. Avnjutes med fördel till en ört- och vitlöksmarinerad lammytterfilé med gräddstuvade trattkantareller samt rödvinsås.
Spanien
279 kr
405 kr
Bodega La Ermita Jumilla har en angenäm och nyanserad doft med inslag av svarta mullbär, fikon, katrinplommon, muskotnöt, vaniljkola och en fläkt av kryddnejlika och cigarrlåda. Smaken är rik och lång med fina toner av mörka bär, katrinplommon, fat och exotiska kryddor.
I regionen Jumilla görs intressanta röda viner och en ovanligt stor del är ekocertifierade vinodlingar. Dock har Jumilla länge legat i skuggan bakom mer kända vinområden och för 25 år sedan såldes vinerna endast i bulk, det vill säga att vinerna buteljerades och blandades i andra områden och länder.
Idag är det ett mycket dynamiskt och intressant vinområde som främst är känt för sina röda viner som domineras av druvan monastrell, eller mourvèdre som fransmännen säger. En värmetålig druva som ger fylliga och smakrika viner med tydlig strävhet.
16.12.2025
Missa inte dessa fyra prestigeviner från Bodega La Ermita. Viner som speglar fyra av Spaniens mest kända rödvinsområden.
Läs merDenna gång har vår dryckesexpert Mats Claësson valt ut tre mousserande viner som verkligen ger en minnesvärd smakupplevelse.
Läs merEngland har varit på framfart under 2000-talet som en växande konkurrent till Champagne, med högklassiga mousserande viner att erbjuda. Här berättar vi mer om de brittiska vinerna.
Läs merLäs vår artikelserie om klimatförändringar och vin – i denna artikel fördjupar vi oss i hur vinodlarna kan anpassa vinodlingen till klimatförändringarna. Läs del 2 av 3.
Läs mer