Ta tillvara på skogens blåbär och blanda en välkomponerad blåbärssour.
Jag älskar att var ute i naturen och plocka ätbara skatter. Det är ett speciellt lugn som infinner sig och man känner samhöriget med allt som växer runt om en. Använd dina plockade blåbär till en god blåbärssour, som görs på en blåbärssyrup (med eller utan vanilj). Ett tips är att torka och frysa in blåbär, tranbär, lingon, fläderbär, svamp, granskott, torkad älgört, ljung, kvanne och rödklöver under säsongen och plocka fram när du vill baka, laga mat eller göra en härlig drink. /Bella Porcile
Häll alla ingredienser i en shaker. Börja med äggvitan så du inte råkar få med någon gula. Torrskaka (utan is för att få till en krämighet).
Skaka sen hårt med is ca 10 sekunder.
Dubbelsila upp i fint glas och pynta med blåbärskrisp och blåbärsris.
Värm upp socker och vatten så sockret löses upp. Lägg i vanilj från en urskrapad vaniljstång. Tillsätt bär och låt koka upp. Sänk värmen och låt den stå i cirka 20 minuter.
Sila vätskan och pressa lätt på bären så du får med allt av det goda. Låt svalna och häll upp på väl rengjord flaska. Syrupen håller cirka en månad i kylen.
Gör ett gott krisp av blåbärsmoset! Bred ut moset på en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen på 40 grader över natten med ugnsluckan lite öppen så fukten försvinner.
Voilà så har du ett blåbärskrisp som du kan bryta i bitar och dekorera med.
Sverige
309 kr
O.P. Anderson Distillery Organic Dry Gin är en aromatisk gin med smak av de klassiska kryddorna enbär, korianderfrö, angelikarot och citrusfrukt, i detta fall citron och pomeranszest. Sin unika karaktär får den genom kryddorna anis och fänkål.
Finland
249 kr
Koskenkorva Blueberry Juniper har en rik, kryddig och fruktig doft med fina inslag av blåbär, enbär och tallbarr och en lätt touch av citrus. Smaken är mjuk med inslag av blåbär, enbär som anslutas med en lätt förnimmelse av lakrits.
Här bjuder vi på en drink med äkta skogstema - "Skogsdrinken". En drink med spännande inslag av både citrus och tallbarr.
Läs merI den här fräscha och somriga varianten på Collins blandas Explorer gin och Krons fläderlikör tillsammans med citronjuice och sockerlag gjord på rabarber.
Läs merEn rosaskimrande, läskande drink toppad med skummad äggvita. Gjord på Koskenkorva Rhubarb, en ny likör med färska rabarber och granatäpple.
Läs merBlueberrie Coast blev vinnardrinken när O.P. Anderson arrangerade en drinktävling i samband med Sundvalls 400-årsjubileum. En hyllning till stadens skog, hav och blåbär.
Läs merHär produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Läs mer