Här är Bella Porciles recept på hur du gör en sockerlag smaksatt med gran från hennes bok "Vilda drinkar". Du får både en variant som tar lite tid och en som går relativt fort att göra.
24 h 10 min
Denna skogiga sirap kan framställas på två olika sätt. Om du vill lägga lite tid och kärlek och belönas med en fylligare och mer smakrik sirap väljer du den första varianten; om du har lite mer bråttom men ändå vill ha en syrup med smak kör du på den andra. Och vill du göra det ännu enklare för dig kan du köpa den delikata gransirap som Skogens Sköna Gröna framställer, under produktnamnet granzirup.
Varva granskott och socker i en glasburk med tätslutande lock. Jag gillar att använda råsocker eftersom jag tycker att det ger en fylligare smak.
Ställ burken i ett soligt fönster i ca 1 månad och vänd på den då och då.
Lägg sen över i kastrull och tillsätt några skivade citroner.
Värm upp allt, sila bort skotten och häll upp sirapen på väl rengjord glasflaska.
Gör först en sockerlag genom att värma upp lika delar socker och vatten i en kastrull tills sockret har lösts upp.
Lägg i grankvistar och granskott och dra av från plattan.
Låt svalna, täck med lock och låt dra något dygn innan du silar den.
Häll upp på väl rengjord flaska.
Recept: Bella Porcile
Denna lyxiga syrup (sockerlag) kallas mugolio och kan köpas för dyra pengar - eller så testar man att göra en variant själv. Här är Bella Porciles recept från boken "Vilda drinkar".
Läs merKott å gott är en av Bella Porciles drinkar från hennes bok Vilda Drinkar. Den görs med bl.a. bourbon, bitter och en spännande tallkottesyrup.
Läs merBella Porcile är en uppskattad bartender som gör cocktails på ingredienser som hon har plockat i naturen. Vi har pratat med henne om att använda det som finns i naturen och om hennes cocktailbok ”Vilda drinkar”.
Läs mer