The Old Cuban är en välbalanserad cocktail med mörk rom och mynta, twistad med champagnens elegans. Tina Shine guidar dig till en perfekt Old Cuban.
The Old Cuban är en välbalanserad tropisk cocktailsensation med mörk rom och mynta, twistad med champagnens elegans. Den skapades av bartendern Audry Saunders år 2001, då hon arbetade på restaurang Beacon i New York, och idag är den känd som en av cocktailrenässansens moderna klassiker.
Skaka de 6 första ingredienserna i en shaker fylld med is och sila sedan vätskan över ett vinglas fyllt med is.
Toppa med champagne och garnera med en rik kvist mynta.
*rörsockerlag: två delar vatten till en del socker
*saltvattenlösning: två delar vatten till en del salt
Gör så här: hetta upp i varsin panna tills socker respektive saltkristallerna löst upp sig. Buteljera sockerlagern i en flaska med kork och häll saltvattenslösningen i en droppflaska.
Om vi plockar isär en Old Cuban och riktar blicken på smakelementen och dess förhållande till varandra:
Basen i en Old Cuban utgörs av mörk rom, som är en söt sprit gjord på sockerrör. Den andra söta komponenten i en Old Cuban är sockerlagen. Jag använder mig av en sockerlag på rörsocker, då den ger en något fylligare smak som gör sig utmärkt med den mörka romen.
Sötman balanseras ut med syrlighet. I det här fallet används färskpressad limejuice. En Old Cuban innehåller också några stänk Angostura bitter, vilket balanserar upp helhetsintrycket och ger drinken en komplexitet, snarare än en bitter smak (det bittra inslaget är mer som en krydda).
Hittills är 3 av våra 5 grundsmaker med; sött, surt och bittert. De kvarstående grundsmakerna är alltså salt och umami. Även om umami är en relativt vanlig smak i cocktails nu för tiden, så är den överflödig i en Old Cuban. Men ett par droppar saltvattenslösning höjer upp den här drinken till nästa nivå eftersom ännu en grundsmak är då representerad. På så vis bidrar saltvattenslösningen till smakmässing helhet.
Myntan, som står för en kylande och uppfriskande så kallad “falsk smak”, och champagnen som med sin strävhet och sina bubblor adderar textur till drinken, tillför The Old Cuban en väl avvägd proportionalitet, vilket skapar en sensorisk harmoni. The Old Cuban är i grunden en högst balanserad cocktail!
Seychellerna
499 kr
Takamara St André Extra Noir är en blandning av rom som destillerats på melass i koppar- och kolonnpannor. Därefter sker en hydrodynamisk kavitation tillsammans med fransk ek samt bourbonfat. Avslutningsvis får rommen vila i tio år gamla franska romfat tills den är redo för buteljering. Resultatet är en tropisk, fyllig och kraftfull rom med kryddiga inslag från den franska eken samt söta toner av vanilj från bourbonfaten.
St André Extra Noir dricks på is eller som den är.
Recept: Tina Shine
Vad menas med en balanserad cocktail? När det gäller smakbeskrivning i cocktailvärlden är ordet “balanserad” ett högaktat adjektiv och det ultimata målet.
Läs merHär ger vi dig ett urval på klassiska och mer unika romdrinkar, som passar utmärkt att svalka sig med under varma sommardagar eller att bjuda gästerna på innan middagen.
Läs merEn klassisk och frisk drink som härstammar från Kuba med ljus rom, limejuice, sockerlag och mycket is.
Läs merBartendern och skribenten Tina Shine lär oss allt om den spännande och exotiska Tiki-kulturen som har spridit sig över världen. Du får även tips på schyssta Tiki-barer och recept på tropiska cocktails.
Läs mer