Intensivt och mörkbärigt vin med tydliga drag av björnbär och mörka plommon tillsammans med toner av salvia och vitpeppar. Vinet har en pigg och välintegrerad syra som tillsammans med de mjuka tanninerna ger ett långt och balanserat avslut.
Produktion
Hälften av druvorna avstjälkades medan hälften behölls som hela klasar. Efter att ha krossats varsamt fick musten jäsa i neutrala franska ekfat om 225 liter med enbart den naturligt förekommande jästen. Jäsning och påföljande maceration varade i två veckor innan fortsatt lagring. Därefter lagrades vinet tio månader i en handgjord italiensk amfora om 320 liter innan slutlig buteljering gjordes utan klarning eller filtrering.
Passar till
Ugnsrostad kyckling med potatis och pimörer.
Kul att veta
Druvan rotburger går även under namnet zweigelt. An Amphora är en av Weingut Zahels specialserier där man enbart gör en amfora (320 liter) av specifika druvsorter.