I glaset ett stort och komplext vin som trots sin relativt ljusa färg bjuder på smak av en hel näve björnbär, mörka plommon och solmogna körsbär samt så väl torkade kryddor som färska örter, stening mineralitet och toner av choklad och kaffe. En läskande syra, finmejslade tanniner samt ett mycket långt avslut.
Produktion
Vinet är tillverkat på druvorna Grenache Noir. Vid ankomst till vineriet inleds elva dagars kallmaceration innan alkoholjäsningen. 100 % av druvorna jäser som hela klasar och enbart den naturligt förekommande jästen används. Därefter lagras vinet tre år på sin jästfällning i ekfat om 228 och 500 liter. Faten kommer från Jupilles i Loire. Slutligen buteljeras flaskorna för hand utan filtrering med minimal tillsats av sulfiter.
Passar till
Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött, gärna grytor eller stekar.
Kul att veta
Vinmakare Mounir Saouma. Druvorna kommer från en nordsluttande lott om ett hektar i den mycket högt klassade vingården Pignan.