Ett strukturerat och elegant vin med karaktär av bland annat mörka körsbär, röd frukt och fin kryddighet.
Produktion
Klassisk jäsning i ståltank med pigeage. Pågår ca 15 dagar sedan 10-15 dagars skalmaceration.
Passar till
Serveras som bäst vid 16°C till traditionell, elegant norditaliensk mat såsom risotto med parmesan, raguer av olika slag eller pasta med tryffel från Alba.
Kul att veta
Denna klassiska Barbaresco är en blend av de bästa vinmarkerna, en liten del av Asili, delen med yngre vinrankor, och den lägre delen av Bernardot i communen Treiso. Tack vare kombinationen av dessa två vinmarker, får vinet en bättre balans än om de hade vinifierats separat. Tidigare hette vinet Asilj, men man valde att förenkla namnet 2011 genom att ta bort Asilj från etiketten för att undvika ihopblandning med deras Barbaresco Asili. Asilj var skapad som den första Barbaresco för huset Ceretto. Detta var länge top-barbarescon innan Bruno och Marcello Ceretto valde att investera i Cru/single vineyard Barbaresco på 70talet. Vinet är idag andra vinet för Ceretto. Det har alltid producerats i vineriet i Alba.