Damilano Barolo Cannubi 2017 har en mycket intensiv och nyanserad doft med inslag av rosenblad, körsbär, plommon, tobak, ceder, lakrits och kakao. Vinet har en hög syra och stadiga tanniner som balanseras väl av en mycket fin intensitet. I den långa eftersmaken finner man toner av torkade körsbär, rosor, viol, tobak, lakrits och ett stråk av nypon och tjärad brygga.
Produktion
Damilano kontrollerar 2/3 av Barolo's mest kända och sannolikt bästa vingård Cannubi som tillhör kommunen Barolo. Vingården omfattar 15 hektar varav Damilano äger 2 hektar och arrenderar ytterligare 8 hektar. Denna omtalade vingård på 280 meters höjd består av kalkrik lera och sand. De äldsta vinstockarna är mellan 30-50 är gamla. Den temperaturkontrollerade jäsningen pågår upp till cirka 20 dagar varefter vinet får vila 2 år på 40% ny fransk ek.
Passar till
Som mediationsvin, till en långlagrad hårdost eller till kraftigare anrättningar på kött eller fågel. Varför inte en svamprisotto med renkalvfilé.
Kul att veta
Giuseppe Borgogno grundade firman redan 1890 varefter hans svärson Giacomo Damilano vidareutvecklade vingårdarna och produktionen. Sedan 1997 driver Giacomo´s barnbarn firman som ligger en drygt 1,5 kilometer utanför Barolo i riktning mot Alba. De förfogar över 58 hektar vinodlingar. Flaggskeppen är deras vingårdsbetecknade Barolo; Cannubi, Brunate, Liste och Cerequio. Förutom Barolo producerar man även olika Barbera-viner, Dolcetto, Moscato d'Asti och mousserande viner enligt den traditionella metoden.