Ung, kryddig, urspungstypisk smak med ett lätt tanningrepp, inslag av garrigue, anis, vitpeppar, körsbär, hallon, svartvinbär och färska lagerblad. Långt nyanserat avslut.
Produktion
Vinet görs av 99 % grenache och 1 % mourvèdre. Druvorna avstjälkas inte och de olika vingårdarna jäses separat med undantag av några lägen som visat sig fungera väldigt bra att samjäsa. Lång jäsning i cementkar med tre till fyra veckors skalkontakt och en varsam extraktion i form av manuell nedtryckning av skalmassan. Jäsningen startar med de naturliga jäststammarna, men efter att jäsningen börjat ta fart tillsätts odlade jäststammar för att hjälpa de önskade jäststammarna vara i kontroll. Jäsningen tillåts nå 35 grader Celsius som högst.
Passar till
Perfekt till mustiga rätter av fågel, fläsk eller lamm, gärna med mycket örter och rostad vitlök. Alternativt till en mustig vegetarisk gryta med mycket örter.
Kul att veta
Druvorna till detta vin kommer från fem olika vingårdar i AOP Châteauneuf-du-Pape. De olika vingårdarna omfattar sammanlagt 3,5 hektar och skördas separat för hand med ett skördeuttag om 35 hektoliter per hektar. De olika vingårdarna är legendariska Rayas, vars lätta sandiga jordar utgör 1,4 hektar, Croix Est om 0,35 hektar och likt Rayas sandig, Le Pointu om 0,6 hektar med de stora stenarna galets Châteauneuf-du-Pape är känt för och lite småsten, La Chapelle Saint Georges om 0,8 hektar med sandblandad lera och slutlihen La Guigasse om 0,35 hektar med en likande jordmån om galets och småsten vi fann i Le Pointu. De yngsta rankorna är 70 år gamla och många är över 100 år gamla.