Nyanserad, fruktig, kryddig doft med inslag av mineral, jordgubbar, körsbär, viol och örtkryddor. Smakrikt, nyanserat vin med fin frukt och balanserade tanniner, inslag mörka körsbär, skogshallon, mineral och lakrits. Lång, elegant eftersmak.
Produktion
Druvorna krossades varsamt och fick därefter macerera i öppna jäskar, delvis med stjälkarna. Macereringen är mycket varsam utan vare sig överpumpning eller nedtrycknig av skalmassan. Jäsningen startade efter ett par dagar, utan påverkan av temperaturen, ingen tillsats av svavel och enbart med hjälp av den naturliga jästen. Efter cirka 20 dagar pressas vinet och flyttas över till stora, gamla ekfat. Vinet har lagrats i 20 månader på stora, gamla ekfat och dras endast om en gång under den tiden. Vinet har inte filtrerats innan buteljeringen.
Passar till
Utmärkt till rätter av fågel, ljust kött, lamm- eller nötkött.
Kul att veta
Dorli Muhr äger 10 hektar odlingar av Blaufränkish på Spitzerberg fördelat på mer än 20 olika vingårdslotter. Alla lotter vinifieras och lagras var och en för sig. Druvorna från de äldsta stockarna (40 - 60 år) och de allra bästa lotterna väljs ut till prestigevinet Spitzerberg