Mindre socker
Faustino I Gran Reserva 2001

Årgång:

2001

Faustino I Gran Reserva 2001

Spanien


901,00 kr

Systembolaget nr:

5232301

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Faustino I Gran Reserva 2001 har en mycket nyanserad doft med inslag av svampskog, hästsadel, fat, kryddor, mörka körsbär och torkade svarta vinbär. Smaken är medelfyllig med toner av fat, torkade örter, ceder, kryddnejlika, röda och mörka frukter. Vinet har fin spänst, bra balans och lång behaglig eftersmak

Produktion

Druvorna kommer från egna gårdar i hjärtat av Rioja Alavesa som ligger 450 meter över havet. Druvorna plockas för hand, pressas och vinifieras. Därefter lagrats vinet i cirka 26 månader i fat av fransk och amerikansk ek.

Passar till

De mjuka och behagliga vinerna från Bodegas Faustino Martinez är utmärkta att av avnjuta som de är, men en härligt nyanserat och komplext vin som Faustino I Gran Reserva 2001 pryder även det finaste middagsborden. Använd gärna till eleganta och vällagade kötträtter där det med fördel får finnas syrliga och feta komponenter i tillagningen eller i tillbehören. Varför inte servera helstekt kotlettrad av kalv med örtgräddsås, smörstekta kantareller och potatis- och manchego timbal.

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Bodegas Faustino som ligger i Oyón (Rioja Alavesa) har mer än 150 års erfarenhet av vinmakeri och lagring av vin. Man började exportera vin på 1960-talet och nu skeppar man vin till mer än 120 länder över hela världen. Faustino I är världens mest sålda Rioja Gran Reserva och står för hela 30 % av den totala Gran Reserva försäljningen. Man är även en av de största markägarna i Rioja med 700 hektar vinodlingar.Ägarfamiljen till vinhuset Faustino har alltid haft ett stort konstintresse och sedan lång tid tillbaks har deras viner prytts av olika porträtt. När deras välkända Gran Reserva lanserades 1968 användes en tavla av Rembrandt som föreställer konstnärens vinhandlare Nicolaes Van Bambeeck. Rembrandt, egentligen Rembrandt Harmenszoon van Rijn, är en av världens mest kända konstnärer. Han har blivit kallad ”ljusets mästare”. Rembrandt föddes i Amsterdam 1606 och dog där 1669. Omkring 1640 gjorde han den bild som används till Faustinos etikett.


91 Poäng (100) Känslan av härligt klassig Rioja infinner sig omgående i bouqueten i 2001:an med sin hästsadel, örtighet och kryddiga fatton som ackomanjerar  körsbären och de svarta vinbären. Bra tanninbett, fin syrlighet i det rödfruktiga och utmärkt spänst. Kanske 20 år är den perfekta åldern för Gran Reservan?

- Livets Goda, 148 - 2021


Rödblå färg. Elegant, söt och kryddig doft. Fyllig. Mörk frukt, mogna körsbär, cederträ, kryddor, örter och blommig rondör. Bra längd, nyanserad med bra intensitet. Klarar längre lagring.

- Vinbanken- Elke Ljung -Maj 2021

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

5232301

Volym

0,75 l

Varumärke

Familia Martinez Zabala

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Spain - Rioja - Rioja

Druva

Tempranillo, Graciano, Mazuelo

Lagring

Är mycket angenäm att avnjuta idag, men kan även lagras ytterligare ett flertal år om man så önskar.Förstklassiga Rioja viner som denna är mer eller mindre unika i vinvärlden då de är mogna att dricka när det lanseras, men ändå kan lagras och utvecklas ytterligare under mycket lång tid. De flaskor som nu kommer till Sverige kan inte ha lagrats under bättre förhållanden. I Faustinos svala källare är det perfekta förutsättningar både vad det gäller temperatur och luftfuktighet.