Nyhet

logo
Frans K Smit Red Blend

Årgång:

2017

Frans K Smit Red Blend

Sydafrika


849,00 kr

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Först framträder en känsla av cigarrlåda men också intensiva röda frukter i doften, följt av små kvistar av violer, myntchoklad och kalkhaltighet. När du lyfter glaset kommer du först att slås av mörka frukter men sedan svänger dofterna tillbaka till violer, cigarrlåda och blyertsflis - den distinkta kalkhaltigheten som är "minnet" av denna mycket speciella Helderberg-terroir. Det finns komplexitet i detta vin - mycket mer än bara blyertsflisor och svarta vinbär - med Cabernet Franc som ger in friska blommor och Malbec som tillför ljusstyrka och parfymerade toner.

Produktion

Vinet gick direkt till fat för malolaktisk jäsning. Ungefär 80% jästes i nya franska ekfat, och resterande i fat av andra fyllningen. Detta var ett anmärkningsvärt år så det fanns lite behov av att mjuka upp tanninerna. Det finns ingen recept för att producera ett Bordeaux-stil vin som detta, med så stor munkänsla och livlig syra. Sex gram naturlig syra! Utanför alla förväntningar. (Ett pH på 3,57-3,6 är grundläggande för Bordeaux-stil röda blandningar.) Blandningen påbörjades vid 18 månader och den slutliga blandningen tog ungefär två veckor. Det tar tid att kontinuerligt ompröva komponenterna, använda olika batcher från olika vingårdsblock, tills du hittar den perfekta balansen. Detta vin speglar den sanna terroiren, historien och årgången för var och en av de 4 varieteterna. Vid 61% har Cabernet Sauvignon en betydande närvaro i denna blandning.

Passar till

Passar till mört, smakrikt kött med en rödvinssås, kanske med delikata vilda svampar som tillbehör.

LammNötköttViltLabel: Ost

Kul att veta

Frans Smit och hans team har utnyttjat 3 århundraden av vinmakarhistoria för att förvandla Spier till en internationellt erkänd vingård i Stellenbosch. De skapar distinkta blandningar och identifierar regionala vingårdar som är några av Kapstadens bäst bevarade hemligheter. Hans filosofi: 'Respektera vad vingården ger dig. Alla varieteter i blandningen är av Helderberg-ursprung, odlade i fickor nära varandra men på olika höjder och aspekter. Helderbergs "gyllene triangel", inom visslande avstånd från den svala Atlanten, har jordar som är kända för att producera Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot med en oöverträffad åldrandepotential. Denna konsekvens av terroir visar sig i smakprofilen. Den första vingården ligger ungefär 160 meter över havet och går ända upp till cirka 280 meter över havet, i fallet med Cabernet Franc. Sedan gick vi ännu högre upp, upp till cirka 290 meter, för att ta oss ner i en liten, mycket speciell ficka av Malbec. De förmultnade granitjordarna och lerunderjorden är något speciellt, vilket lägger till mineraliteten. Och sedan finns också den svalkande havsbrisen, som också gör att frukten kan utveckla full smakkomplexitet.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Volym

750 ml

Varumärke

Spier

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

South Africa - Western Cape - Western Cape

Druva

Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Cabernet Savignon