Nyhet

logo
Mindre socker
Gran Faustino I Gran Reserva 2004

Gran Faustino I Gran Reserva 2004

Spanien


499,00 kr

Systembolaget nr:

9521401

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

I doften dominerar tertiära aromer med toner av katrinplommon och mogna frukter, som perfekt blandas med kryddiga och mjuka aromerna från fatlagringen. Smaken ger oss eleganta toner av lakrits, kanderad frukt, kakao och balsamico. Tanninerna är väl integrerade och vinet har ett långt avslut.

Produktion

Gran Faustino I Gran Reserva 2004 är en klassisk blandning av Tempranillo, Graciano och Mazuelo som har lagrats i minst 38 månader på amerikansk ekfat 80% och franska ekfat 20%.

Passar till

Smakrika och kryddiga rätter av lamm-, kalv-, nöt- eller viltkött samt lagrad ost. Passar även utmärkt att avnjutas som det är.

LammNötköttViltLabel: Ost

Kul att veta

Faustino, som grundades 1861, är Spaniens mest kända Rioja-tillverkare och en riktig ikon i vinvärlden. Märkesvinet Faustino I lanserades 1964 och blev genast ett av Riojas mest säljande vinvarumärken. Faustino står för 40% av den totala Rioja Gran Reserva försäljningen. Årgång 2004 var en av de endast 15 årgångar som fått betyget "utmärkt" av Consejo Regulador de Rioja sedan 1925, tack vare oöverträffade klimatförhållanden och avsaknaden av sjukdomar under hela odlingssäsongen.


Gran Faustino I Gran Reserva 2004 Rioja / Spanien / Bodegas Faustino / 750 ml / Nr 95214 / 493 kr / 92 Ett klassiskt vin med en klassisk blend i form av tempranillo, graciano och mazuelo i en lika klassisk fathantering med 38 månader i 80% amerikanska ekfat och 20% franska fat, nya som upp till tre gånger använda, och slutligen lång vila i butelj innan marknadsförlösning. Faustino har i årgången fått till ett riktigt bra vin som har en lång bärkraft och sprudlar av salviapenslad, välutvecklad rödbärig, mineraliskt satt vitalitet och fruktigt ödmjuka tanniner. Nosspelet påvisar begynnande attraherande mognadstoner av tryffel och fikon, medan gomseglet lever i en annan yngre tidsera. Mötet skapar en finstämd stämning och även om vinet har generöst med år kvar, så är det en ytterst melodisk och suktande tonsättning vinet spelar upp just nu.

- Anders Enquist, Livets Goda, 2023-03-16


Ultratraditionellt med läder, piptobak, körsbär, amerikanska ekfat, balsamvinäger, bra balans, syra och längd. Bland det mest traditionella från området men trots en ålder på snart 20 år finns det en koncentration och en intensitet i frukten.

- Vinbanken.se, mars 2023

Produkttyp

Rött vin

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

9521401

Volym

0,75 l

Varumärke

Grupo Faustino

Förslutning

Naturkork

Region

Spain - Rioja - Rioja

Sockerhalt

2,9 g/liter

Druva

Tempranillo, Graciano, Mazuelo

Lagring

Är mycket angenäm att avnjuta idag, men kan även lagras ytterligare ett flertal år om man så önskar. Förstklassiga Riojaviner som detta är mer eller mindre unika i vinvärlden då de är mogna att dricka när det lanseras, men ändå kan lagras och utvecklas ytterligare under mycket lång tid.