Fruktig doft med inslag av blåbär, plommon, lakrits, kakao, mineral och kryddor. Smaken är medelfyllig med toner av röda bär och eleganta silkeslen, mjuk tanninstruktur. Elegant eftersmak.
Druvor: Merlot 50%, Cabernet Sauvignon 20%, Cabernet Franc 20%, Petit Verdot 10%
Produktion
Druvorna avstjälkades innan de pressades skonsamt. Musten fick sedan jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar. Naturlig malolaktisk jäsning i ekfat.
Vingård: Druvorna kommer från Via Bolgherse och La Sondraie. Vinstockarna har en medelålder av 20 år.
Passar till
Serveras vid 16-18°C till allehanda maträtter som florentinsk biff, grillspett, ossobuco, charkuterier, pasta med ljust kött eller en krämig pumparisotto. Den djärve serverar vinet, något svalare, till fiskrätter som multe a la Livorno, krämig bacalao eller en smakrik fiskgryta. Vinet passar även bra till lagrad pecorino eller rökt ricotta. Dekantera gärna vinet en timme före servering.
Kul att veta
2020 var ett rätt välbalanserat år i Bolgheri, förutom några nätter i mars när temperaturen sjönk under noll. Vacker och solig vår med lite regn vid precis rätt tillfällen gav rätt förutsättningar för vinstockarna och dess undervegetation. Varm och solig sommar, som inleddes med regn i början av juni, vilket hjälpte vinstockarna att stå emot det kommande torra vädret. I slutet av augusti sjönk temperaturen lagom till skörd och det följdes av sol och värme i september.