Briljant, ren körsbärsröd färg. En explosion av aromer i näsan, intensiv doft av frisk, röd frukt med mineral- och jordton. Smakrikt och friskt med en märkbar syra.
Produktion
Druvorna skördades manuellt och lades i lådor om 15 kg. Skalmecerering följde i kylrum och musten vilade i 48 timmar innan alkoholjäsningen, Klasarna avstjälkas men krossas ej för att behålla primäraromerna. Jäsningen skedde sedan i mindre ståltankar och öppna kar. Ingen fatlagring över huvud taget, bara ren Mencía.
Passar till
Rekommenderad serveringstemperatur - 15 grader. Mencía har kallats "Spaniens Pinot Noir" . Här har du det perfekta vinet att ta fram till vårens och sommarens "Azado" - grillfest på svenska. Nöt- och ljust fläskkött, kryddstarka korvar, paprika,spanska cocktailtomater och knubbiga champinjoner gör sig perfekt på grillspettet och serverar du en kall, pepprig sås till så bjuder vinets örtighet och mineralitet upp till en härlig smakkombination.
Kul att veta
Druvorna för Maruxa Mencía kommer från odlare som har begränsade små vingårdar i Éntoma. De tidigaste att mogna är de från Val do Galir på en höjd av 350 meter. Detta tack vare reflektionen som solen skapar på skiffer. Dessa är druvorna med mer mineralton och den bästa ph-halten. Resterande vingårdar ligger vid de norra sluttningarna av floden Sil (600-800 m). Dessa är de senaste att mogna med en frisk ton och med mer frukt. Uttaget på dessa gårdar är begränsat. De äldre vinodlingarna favoriserar vi men har en noggrann teknisk övervakning då vi vill behålla fräschör och undvika övermogen frukt - Sil Valley är beläget i ett varmt klimat!