VeganMindre socker
Mora Negra

Årgång:

2016

Mora Negra

Argentina


199,00 kr

Systembolaget nr:

7227801

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Mora Negra har en medelstor och nyanserad doft med inslag av mörka bär torkade fikon, fat och en släng av kryddnejlika och vanilj. Vinet är medelfylligt där tanninerna är finkorniga och mjuka, fruktigheten balanseras väl av vinets syra. Smaken är nyanserad med inslag av mogna röda frukter, katrinplommon, svampskog, läder, fikon och en lätt rostad fatkaraktär.

Produktion

Malbecdruvorna kommer från Pedernal Valley som ligger 1350 m.öh. Jormånen är mager med mycket god dränering och vingården droppbevattnas med smältvatten från Anderna. Klimatet är milt med stora temperaturskillnader. Bonardadruvorna kommer från Tulum Valley (650 meter över havet) där jordmånen är en sandrik lerjord. Klimatet är jämfört med Pedernal varmare och med mycket mindre temperaturskillnader mellan dag och natt och mellan årstiderna.Druvorna selekteras och skördas för hand. Efter avstjälkningen selekteras druvorna igen och Jäser tillsammans med hjälp av den naturliga jästen som finns i vingårdarna. Jäsning sker i roterande jäsningskar och vid pressningen används de skonsamma pneumatiska pressarna. Lagring sker under 18 månader i nya  fat av fransk ek som följs av ytterligare 8 månader i flaskan.

Passar till

Till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på mörkt kött samt utvalda ostar. Varför inte en helstekt ryggbiff med mustig rödvinssås, rödvinsbräserad oxmärg samt svampdoftande risotto.

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Finca Las Moras vackra vingårdar med Andernas siluett som tornar upp sig i horisonten ligger cirka 20 km från staden San Juan i Argentina. San Juan är landets näst största distrikt och är beläget norr om Mendoza och står för ca 25 procent av produktionen. Framförallt har området de senast åren fått stor uppmärksamhet för sina Syrahviner.Finca Las Moras har cirka1400 hektar av vingårdar planterade i de tre dalarna Pedernal (1350 m ö.h), Zonda (950m ö.h) och Tulum som ligger 650 meter över havet. Moras betyder mullbär på spanska och eftersom det kring vingårdarna växer rikligt av dessa träd har de fått ge vinfirman dess namn. De torra klimatet ger ypperligare förutsättningar för ekologisk och hållbar odling och här ligger Finca Las Moras i framkant. Man odlar en rad olika druvsorter men fokus ligger främst på Syrah, Malbec, Viognier, Chardonnay och Sauvignon Blanc År 2013 blev Finca Las Moras  utsedda till årets vinproducent i Argentina. och man exporterar sina viner till 45 olika länder.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Systembolaget nr

7227801

Volym

750 ml

Varumärke

Penaflor Group

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Argentina - Cuyo - San Juan

Sockerhalt

3,1 g/liter

Druva

Malbec, Bonarda

Lagring

Utmärkt att avnjuta idag, men kan även lagras 1-3 år om man så önskar.