Portia Roble har en intensiv och nyanserad doft av mogna mörka bär, blåbär med inslag av viol, kaffe, och choklad. Smaken är fyllig och välbalanserad, med mjuka tanniner och en bra smaklängd där man finner mörka frukter, choklad, kaffe, kryddor och fat.
Produktion
Druvorna kommer från vingårdar i Roa, Gumiel de Mercado, Sotillo de la Ribera och Villanueva. Vingårdarna är belägna på cirka 800 meter över havet. Portia Roble har gjorts på noga utvalda handplockade druvor som jäst vid 26°C och som sedan genomgått malolaktisk jäsning. Vinet har därefter lagrats i franska ekfat i fyra månader.
Passar till
Smakrika kötträtter av framför allt nöt och lamm. Utmärkt även till pasta och lagrade hårdostar. Varför inte helstekt Entrecôte med råstekt potatis och tryffelbearnaise
Kul att veta
Bodegas Portia är det sjunde vineriet inom Grupo Faustino. Man satsade redan 1990 på Ribera del Duero och köpte 160 ha vingård i området. Vingårdarna omplanterades och det är först nu, 16 år senare, som man ansett kvaliteten vara bra nog för att släppa sina viner. Vineriet, som blev klart 2008, är designat av Norman Foster och något extraordinärt. Han har noga övervägt allt från materialval till flödet i huset. Byggnaden är byggd i betong, trä, glas och metall och formad som en treuddig stjärna.