Druvorna skördades för hand. De pressades skonsamt med följande kallmaceration innan musten fick jäsa under 20 dagar i ståltank med daglig bâttonage. Malolaktisk jäsning i franska ekfat. Vinet har lagrats 16 månader i nya franska ekfat och sedan ytterligare 12 månader i flaska.
Temperaturerna under växtsäsongen fluktuerade mycket jämfört med tidigare år. November hade 1-3℃ lägre än genomsnittet och maj hade 3-5℃ varmare än normalt. Temperaturerna i början av växtperioden tillsammans med regn under mars, möjliggjorde en mycket god knoppning och växtutveckling från slutet av april. I juni bromsades växtutvecklingen på grund av tidvis torka. Veraison (färgskiftet) inleddes den 10 augusti – tre dagar tidigare än normalt. Året bjöd på 25–50% mindre mängd nederbörd än under en normal säsong. Den 6 juli inträffade en serie stormar, vissa åtföljda av hagel. Vissa områden i Ribera del Duero tog emot upp till 50 liter/m² på bara 30 minuter. Skadorna varierade och beräknas ha påverkat en yta på cirka 500 hektar, där vissa odlingslotter drabbades av total skördeförlust för säsongen. Lyckligtvis var de allvarligaste skadorna begränsade till cirka 20% av de drabbade vingårdarna. Resten av de påverkade vingårdarna utvecklades generellt väl, med druvor som fortsatte sin utveckling normalt. en värmebölja drabbade hela Iberiska halvön i mitten av juli, med rekordhöga temperaturer på över 40℃ under tre sammanhängande dagar. Dessa extrema temperaturer orsakade intensiv stress på vingården, vilket saktade ner vinrankornas vanliga utveckling. Skörden präglades av långvarig torka och höga temperaturer, vilket minskade skördeuttaget avsevärt. Dessa förhållanden gynnade dock en optimal mognad av druvorna, vilket resulterade i viner med god struktur och lagringspotential. Årgången klassificerades därmed som "Mycket Bra".