Etisk
Roots Drostdy-Hof Shiraz Merlot Fairtrade

Årgång:

2019

Roots Drostdy-Hof Shiraz Merlot Fairtrade

Sydafrika


59,00 kr

Systembolaget nr:

7164801

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Roots Drostdy-Hof Shiraz Merlot har en bärig och fruktig doft med inslag jordgubbar, hallon och lakrits. Smaken är mjuk och fruktig med inslag av röda frukter, örter och lakrits.

Produktion

Druvorna kommer från vingårdar i Breedekloof. Shiraz stockarna är 6-14 år gamla. Merlot från stockar som planterades 1994 och Petit Verdot 1997. Druvorna skördades för hand under februari och mars.  Efter malolaktisk jäsning lagrades vinet i kontakt med fransk och amerikansk ek under 3-6 månader.

Passar till

Medelkraftiga kötträtter med olika tillbehör. Även utmärkt till kyckling. Varför inte servera majskycklingbröst med paprikaröra och risotto på havreris.

LammNötköttVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Roots Shiraz Merlot är Fairtrade-certifierat. Det betyder att vinet producerats med höga sociala, ekonomiska och miljömässiga krav, för att ge odlare och anställda bättre arbets- och levnadsvillkor. Genom att handla Fairtrade-märkta produkter bidrar du till en mer hållbar värld. Roots skickas i bulk från Sydafrika och buteljeras i Altias anläggning i Finland. En metod som ger avsevärt mindre klimatavtryck vad det gäller frakten än om man skulle tappa vinerna på plats i Sydafrika.Om man besöker det vackra Sydafrika och tar en tur till området Tulbagh finner man en blomstrande dal omgiven av massiva berg på tre sidor. I detta natursköna område finner man Drostdy-Hof Winery som är en av Sydafrikas mest avancerade vinanläggningar. Vinegendomen som grundades redan 1804 har fått sitt namn efter det vackra hus som överblickar vineriet. Det designades av den välkände franske arkitekten Louis Michel Thibault och stod färdigt 1806. Till en början användes De Oude Drostdy som ett domstolshus men är numer ett nationalmonument och ett kulturhistoriskt museum.På grund av de omkringliggande bergen får området Tulbagh inte bara vykortsliknande vyer utan även mycket goda förutsättningar för vinodling. De branta bergen på tre sidor skapar ett svalare klimat än normalt och en stor temperaturskillnad mellan natt och dag. Detta ger druvorna en längre mognadscykel och därigenom tid att bilda goda smak- och aromämnen. Dock använder man druvor även från andra delar av Sydafrika när man tillverkar Drostdyvinerna. Olika områden har skilda förutsättningar vad det gäller klimat och jordmån och ger därför varierad smak och karaktär på vinerna. Detta ger de skickliga vinmakarna ett större antal komponenter att arbeta med när det kommer till den viktiga blandningen. Det är ju mycket lättare för en konstnär att måla en vacker tavla om man har en bred palett av olika färger.


4 BOXAR, Roots i årgång 2019 låter shiraz-frukten skina och det doftar svartpepprigt, örtblommigt och ungdomligt rödbärigt med skogshallon i fronten. Den diskreta gräsigheten tillskrivs medspelaren merlot. Den medelfylliga smaken är ung i sin struktur med peppriga toner, hallon, stjälkiga inslag, svag rökighet och tanninerna håller sig i bakgrunden men finns där och skänker tillsammans med syran fräschör. Ett välgjort vin för liten peng!

- Boxtoppen, januari 2021

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

7164801

Volym

750 ml

Varumärke

Distell

Förslutning

Skruvkork i metall

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

South Africa - Western Cape - Western Cape

Druva

Merlot, Shiraz, Petit Verdot

Lagring

Vinner inte nämnbart på lagring