Stor, nyansrik, fruktig doft med inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, ceder, choklad och fat. Smakrikt, mycket fruktigt vin med inslag av mörka bär, kryddor, rostade fat, choklad och kaffe. Lång, nyanserad eftersmak.
Produktion
Druvorna kommer från Rust en Vede Estates egna vingårdar där ungefär 60% av vingårdsarealen är planterade med sju olika kloner av Cabernet Sauvignon.
Varje vingårdsläge och klon vinifierades var och en för sig. Efter skörden avstjälkades druvorna och krossades försiktigt innan musten och druvskalen flyttades över till öppna jästankar. Därefter genomfördes macerering och jäsning med överpumpning och nedtryckning av skalmassan 2-4 gånger om dagen. Jäsningen genomfördes på 7 dagar och den totala macereringsperioden var 21 dagar. Vinet har lagrats i 18 månader på 300 liter stora franska, mediumrostade ekfat. 20% av faten var nya, 20% 1 år, 20% 2 år och 40% 3 år gamla. Under fatlagringen genomfördes malolaktisk jäsning.
Passar till
Serveras till smakrika rätter av lamm-, nöt- eller viltkött.
Kul att veta
I sex generationer har familjen Engelbrecht odlat vin på Rust en Vrede i Stellenbosch, Sydafrika. Egendomen har anor tillbaka till 1694 och sedan Jean Engelbrecht tog över från sin far har här uteslutande producerats rött vin. Många anser att Rust en Vrede gör Sydafrikas bästa röda viner. Härifrån kom det första vin från landet som placerade sig på tidningen Wine Spectators lista över världens hundra bästa viner. En bedrift som sedan upprepats fem gånger.
Här odlas Shiraz, Cabernet Sauvignon och Merlot. Gårdens Estate Wine har vunnit många priser och är en blend av alla tre druvorna. Prestigecuvéen heter 1694 efter gårdens födelsedatum och består av Shiraz och Cabernet Sauvignon.