Rättfram och josig karaktär, med inslag av smultron, körsbär, kryddor och vilda örter. Pigga syror och lite lätt stjälkiga tanniner skapar en läskande känsla och klunkvänlig stil.
Produktion
80% av druvorna avstjälkades och 20% lämnades som hela klasar för att tillföra aromatisk komplexitet. Alla druvor krossades försiktigt och fick sedan jäsa med sin naturliga jäst i rostfria ståltankar. Efter en kortare macerationstid flyttades vinet över till ekfat för vidare lagring i tio månader.
Passar till
Dricks med fördel lätt kylt för sig självt, eller med charkuterier som till exempel fänkålssalami.
Kul att veta
Viñas Serranas grundades 2017 av César Ruiz, Bosi Jimenez, Alberto Marin och Miquel Udina i doldis-appellationen Salamanca i Spanien. Inspirationen kommer dels från Beaujolais, där vingårdarna vilar på samma granitgrund som vi hittar i Salamanca, dels från den burgundiska filosofin att lyfta fram olika vingårdar och deras olika karaktärsdrag. Huvuddruvan är rufete och vingårdarna består till större delen av 100-åriga stockar. Vinmakningen är återhållsam och vinerna jäser med stor andel hela klasar i tank innan de lagras på äldre franska ekfat.