Mindre socker
Xavier Vignon Arcane L´Etoile

Xavier Vignon Arcane L´Etoile

Frankrike


249,00 kr

Systembolaget nr:

5126101

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Xavier Vignon Arcane L´Etoile har en härligt nyanserad doft med inslag av björnbär, andra mörka frukter, torkade röda frukter och blommor, kryddor, fat och en fläkt av peppar. Smaken är rik och nyanserad med toner av mörk frukt, svarta vinbär, björnbär, örter och ett stråk av peppar samt lavendel. Det finns en viss förnimbar sälta i eftersmaken. Som en sammanfattning har vinet bra balans, komplexitet, intensitet och smaklängd. Detta är utan tvekan en stjärna från södra Rhônedalen.

Produktion

Detta vin är en blandning från årgångarna 2015, 2016 och 2017. Druvorna är utvalda från vingårdar som har hög altitud (upp till 600 meter över havet), Grenache 70%, Syrah 20%, Mourvèdre 10%. Skalen får macerera under hela 1 månad och det tillsätts även en del skal från druvan Viognier. Efter jäsningen lagras en tredjedel i fat av fransk och österrikisk ek under 15 månader, medan en tredjedel ligger i små cementtankar och återstoden i tun (950-960 liters ekfat).

Passar till

Utmärkt gott som sällskapsvin, men för sig även galant tillsammans med vällagade rätter på mörkt kött eller fågel. Varför inte servera skogsduva med gräddsås där man låter färska björnbär koka med i såsen, Servera med duchessepotatis smaksatt med parmesan.

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Arcane är en innovativ vinserie i limiterade upplagor. Vinerna är helt fokuserade på en årgång, en druva eller terroir. Det kan ofta inkludera mycket innovativa och ovanliga vinmakartekniker. Ordet Arcane som ofta förekom bland alkemister betyder ungefär hemligt,mystiskt eller kunskap som är föga känd eller behärskas av få. Namnet på vinet och etiketterna kommer från en tarotkortlek; Sforza Visconti från 1451, och det kort som väljs ska spegla vinets karaktär.  Beaumes de Venise är en vacker by som ligger i Vaucluse södra Rhônedalen. Man var tidigare mest känt för sina söta Muskatviner, men sedan 2007 har man rätt att använda sitt namn även för röda viner. L´Etoile betyder stjärna. Och detta är verkligen stjärna bland röda Beaumes de Venise viner.Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape. Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.


Bäst i test vecka 11 – fem fynd från Xavier Vignon

18 poäng (++) Underbart tät mogen frukt med solvarma bär som björnbär, vildhallon, nypon, körsbär, varma kryddor och fat. Härligt öppen och tillgänglig varmt mogen fyllig frukt med mörka körsbär, mineraler, salvia, rosmarin, lakrits och sagolikt bra balans och längd. Ett klockrent FYND och ett superspännande vin.

- Vinbanken, mars 2023

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

15 %

Systembolaget nr

5126101

Volym

0,75 l

Varumärke

Xavier

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Sockerhalt

3 g/liter

Druva

Syrah, Grenache, Mourvedre

Lagring

Är utmärkt god att avnjuta idag, men kan även lagras och utvecklas under 2-5 år.