Prissänkt

logo
Mindre socker
Xavier Vignon Gigondas

Årgång:

2019

Xavier Vignon Gigondas

Frankrike


279,00 kr

291,00 kr

Systembolaget nr:

7254101

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Xavier Vignon Gigondas har en behaglig och inbjudande doft med inslag av röda plommon, blåbär, örter, hallon och lagerblad. Smaken är medelfyllig med bra intensitet och generösa inslag av röda, plommon, mörka bär, örter, svarta oliver och en stråk av lakrits.

Produktion

Druvorna kommer från 38 olika odlingsplotter varav de flesta är terrassodlingar nära Dentelles de Montmirail. Samtliga druvor avstjälkas och efter jäsningen lagras vinet i stora ekståndare.

Passar till

Utmärkt gott som sällskapsvin, men för sig även galant tillsammans med medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter. Varför inte en helstekt ryggbiff med svamprisotto.

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Gigondas ligger i södra Rhônedalen nordost om Châteauneuf-du-Pape. Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape. Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

15 %

Systembolaget nr

7254101

Volym

0,75 l

Varumärke

Xavier

Förslutning

Naturkork

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Sockerhalt

3 g/liter

Druva

Grenache, Mourvèdre

Lagring

Är utmärkt god att avnjuta idag, men kan även lagras och utvecklas under 2-3 år. 2015 är en mycket bra årgång i området.