EkologiskMindre socker
Xavier Vignon Lirac

Årgång:

2019

Xavier Vignon Lirac

Frankrike


199,00 kr

Systembolaget nr:

5182101

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Xavier Vignon Lirac har en nyanserad doft med bra djup och inslag av röda frukter och bär, stendamm, örter, lavendel och en fläkt av lakrits. Smaken är mjuk och balanserad med toner av hallon, körsbär, stenfrukter, stendamm, färska örter och sträng av lakrits. Vinet besitter trots sin smakrikedom och intensitet en bra dos av elegans.

Produktion

Druvorna skördas från 12 olika plotter i Lirac och de två druvsorterna jäser tillsammans. 30% av vinet lagras under 12 månader i ekfat och återstoden i cementtankar.

Passar till

Utmärkt gott som sällskapsvin, men för sig även galant tillsammans med vällagade rätter på mörkt kött eller fågel. Varför inte servera en timjan- och vitlökskryddad köttgryta med mandelpotatismos och stekt portabello.

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Lirac ligger i södra Rhônedalen väster om Chateauneuf-du-Pape med floden Rhône i mellan.Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape.Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

15 %

Systembolaget nr

5182101

Volym

0,75 l

Varumärke

Xavier

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Sockerhalt

3 g/liter

Druva

Syrah, Grenache

Lagring

Är utmärkt god att avnjuta idag, men kan även lagras och utvecklas under 2-3 år. 2016 är en mycket bra årgång i området.