Xavier Vignon Trälåda x 3 Rhônedalen

Xavier Vignon Trälåda x 3 Rhônedalen

Frankrike


549,00 kr

Systembolaget nr:

5920509

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Xavier Vignon Trälåda x 3 Rhône Valley innehåller 1x Lirac 2019, 1x Cairanne 2016 och 1x Rasteau 2016 Xavier Vignon Lirac 2019 har en nyanserad doft med bra djup och inslag av röda frukter och bär, stendamm, örter, lavendel och en fläkt av lakrits. Smaken är mjuk och balanserad med toner av hallon, körsbär, stenfrukter, stendamm, färska örter och sträng av lakrits. Vinet besitter trots sin smakrikedom och intensitet en bra dos av elegans. Xavier Vignon Cairanne 2016 har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av mörka och röda frukter, blåbär, peppar och färska örter. Smaken har fin längd med attraktiva inslag av mörka och röda bär, färska örter samt ett stråk av peppar. Xavier Vignon Rasteau 2016 har en nyansrik doft med inslag av mörka körsbär, hallon, kryddor, skogsbacke samt en fläkt av tobak och torkade örter. Smaken är medelfyllig med fina toner av skogens bär, kryddor, torkade örter, lakrits och viol. Vinet har en bra balans, längd och personlighet.

Produktion

Xavier Vignon Lirac består av 80% grenache och 20% syrah. Druvorna skördas från 12 olika plotter i Lirac och de två druvsorterna jäser tillsammans. 30% av vinet lagras under 12 månader i ekfat och återstoden i cementtankar. Xavier Vignon Cairanne består av 55% grenache, 20% syrah, 15% mouvèdre, 5% cinsault och 5% marselan. Druvorna är utvalda från vingårdar med mycket gamla stockar som växer på hög höjd i bergssluttningar. Grenache , syrah och cinsaut får kallmacerera under tre veckor och sedan jäser de tillsammans med de andra druvorna i cementtankar. Xavier Vignon Rasteau består av 75% grenache, 15% mouvèdre och 10% syrah. Druvornakommer från 17 olika odlingslotter som alla har unika förutsättningar. Vinet jäser med de tre druvsorterna tillsammans i en förhållandevis låg temperatur och lagras sedan. 25% av vinet i nya fat av fransk ek (mediumrostade) 25% i 600 liters ekfat och resten i cementtankar.

Passar till

Utmärkt gott som sällskapsvin, men för sig även galant tillsammans med vällagade rätter på mörkt kött eller fågel

LammNötköttVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape. Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

15 %

Systembolaget nr

5920509

Volym

0,75 l

Varumärke

Xavier

Förslutning

Annan förslutning

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Lagring

Vinerna är utmärkt goda att avnjuta idag, men kan även lagras och utvecklas under 2-3 år.